Създателят на ChatGPT: Изкуственият интелект може да е опасен

AI инструментите са способни да помогнат на хората в много дейности, но са и опасни
(снимка: CC0 Public Domain)

Сам Алтман, главен изпълнителен директор на OpenAI – компанията, която разработи чатбота с изкуствен интелект ChatGPT, сподели интересно мнение за това как подобни AI инструменти могат да помогнат на човечеството да увеличи производителността във важни области като медицината, например. Но, според него, прибързаното разпространение на AI технологиите може да бъде опасно и контрапродуктивно.

Алтман е загрижен, че хората не са далеч от създаването на „потенциално страшни” инструменти с изкуствен интелект, и призова регулаторите да погледнат сериозно на този проблем, отбелязва Neowin, позовавайки се на публикации на мениджъра в Twitter.

Според ръководителя на OpenAI, разпространението на различни AI технологии в света ще стане „много бързо”. Но „супер бързото” възприемане на тези инструменти може да бъде много смущаващо изживяване за хората.

Алтман смята, че „обществото се нуждае от време, за да свикне с нещо толкова значимо и голямо”. Той също така подчерта някои от проблемите на AI, които изискват решения, преди да започне използването на изкуствения интелект в голям мащаб.

„Проблемите с пристрастията ще стават все по-актуални и хората ще бъдат недоволни от резултата от комуникацията с чатбот, дори ако самите те разбират какво всъщност се случва в действителност. Не искаме ChatGPT да защитава тази или онази политика. Работим върху решение на този проблем”, пише Алтман.

Един от най-важните проблеми, отбелязани от създателя на ChatGPT, е развитието на пристрастия на ChatGPT към или против нещо. Потребители на социалните медии наскоро повдигнаха въпроса за пристрастието на чатбота, като споделиха екранни снимки на отговорите му, което може да се възприеме като „одобрение на определени политически идеологии от ChatGPT”.

Илон Мъск, един от най-влиятелните гласове в интернет пространството, критикува този AI инструмент за това, което мнозина наричат ​​„либерални пристрастия”. Той придружи критиката си с публикуването на меме, в което ChatGPT се обръща към медиите с фразата: „Вижте ме, сега аз съм капитанът на пропагандата”.

Наскоро OpenAI обяви, че е актуализирала модела на алгоритъма за обработка на естествен език GPT-3, използван от ChatGPT, което би трябвало да доведе до увеличаване на разнообразието на неговите „възгледи” по конкретен въпрос.

Според Алтман, признанието, че настоящите инструменти с изкуствен интелект все още са „донякъде увредени” и демонстрацията на тези инструменти в началото на тяхното развитие е от решаващо значение за „получаване на обратна връзка, така че да бъдат направени правилно в дългосрочен план”.

Коментари по темата: „Създателят на ChatGPT: Изкуственият интелект може да е опасен”

добавете коментар...

  1. Данило

    Няма смисъл от противопоставяне на ИИ. Духът е пуснат. Никога човека не се е отказвал от откритията си. Ние сме деца любопитни и невежи.ИИ е факт или ” почти” факт. Дали ще ни унищожи?Може би, а може и да не. Но така или иначе ще го има.

  2. Стенли

    Лошото на роботите и изкуствения интелект е да не ни вземат работните места. А има голяма вероятност това да бъде така!

  3. Anonymous

    Майка Ви е абсолютно права.
    За съжаление, гениалното произведение на Айзък Азимов “Аз, роботът”, което е послужило за неизброими филмови, а и литературни адаптации, отдавна вече не е популяризирано у нас. Z поколението, което не чете литература, дори когато трябва, не е и чуло за принципите на роботиката.
    А Сам Алтман очевидно първо е ударил джакпота с разработката си, а сега почва да подсмърчане виновно.

  4. Озирис

    Гледах един филм преди години:много екшън рободоиди срещу хората…Майка ми казваше каквото по филмите такова ще стане..Започва се….

Коментар