Индустрията на чиповете не допусна големи съкращения

Кадрите в полупроводниковата индустрия се оказаха по-защитени от съкращения
(снимка: CC0 Public Domain)

Масовите съкращения в сектора на високите технологии, предприети в последните месеци от големи ИТ корпорации, не засегнаха в същата степен индустрията на полупроводниците, сочат пазарните анализи.

„Мащабът на съкращенията [в полупроводникови компании] не е толкова голям. Става дума по-скоро за замразяване на наемането… и на проекти, които не се считат за стратегически”, коментира ситуацията Рон Хофмайстер от Ernst & Young в публикация на Fierce Electronics.

Много технологични компании набираха твърде много кадри по време на пандемията, вярвайки, че настъпилите промени в начина на живот, включително възхода на дистанционната работа, онлайн пазаруването и видеоигрите, ще им позволят да увеличат приходите. Сега, в условията на икономически спад, те трябва да съкратят хиляди служители.

И така, Alphabet и Amazon планират съвместно да съкратят около 30 хиляди души. Единственото изключение е Apple, която избегна масови съкращения, благодарение на по-ефективна стратегия за наемане, отбелязва Блумбърг.

Що се отнася до пазара на полупроводници, много експерти са съгласни, че след сегашното забавяне ще настъпи нов възход. Хофмайстер очаква, че след рекордните приходи през миналата година в размер на 583 милиарда долара, бизнесът с полупроводници ще регистрира спад от 3-5% през 2023 г., който обаче няма да повлияе на дългосрочните перспективи на индустрията.

Хофмайстер и други анализатори изчисляват, че глобалните продажби на чипове ще достигнат 1 трилион долара до 2030 г. Оптимизмът на експертите произтича от нарастващото използване на полупроводници, които, освен в лаптопите и смартфоните, вече се срещат все повече в почти всяко електрическо оборудване – от автомобили до сателити.

Четири категории ще се развиват най-динамично през следващите години: чипове за автомобилната индустрия, интернет на нещата, интелигентната градска инфраструктура и военната сфера.

В същото време традиционните категории полупроводници, свързани с персонални компютри, мобилни устройства и системи за центрове за данни, ще регистрират известно забавяне. Тази тенденция се отбелязва от големи производители на чипове като Qualcomm, Intel и AMD. Основната причина за случващото се е високото ниво на запаси при клиентите, натрупани след три години бързи покупки по време на пандемията.

„Ако една компания за чипове се фокусира върху автомобилната индустрия, 2023-а може да бъде наистина добра година за нея, тъй като производителите на автомобили продължават да разширяват използването на чипове. Много полупроводникови компании наемат служители в области, където виждат стратегически растеж, и замразяват наемането в други области″, отбеляза Хофмайстер.

Коментар