Южна Корея бърза с пускането на 6G мрежи

След пет години в Южна Корея ще работят комерсиални 6G мрежи
(снимка: CC0 Public Domain)

Южна Корея възнамерява да пусне шесто поколение мобилни комуникации в страната през 2028 – две години по-рано от планираното в първоначалния график, съобщи официално Министерството на науката и информационните и комуникационни технологии.

Като част от плана K-Network 2030, правителството на Южна Корея ще форсира старта на комерсиални 6G мрежи – с две години по-рано от първоначално обявения срок. В същото време властите ще насърчават местните компании да произвеждат материали, компоненти и оборудване за 6G мрежи, отбелязва Yonhap News.

Предвижда се използване на отворена технология Open RAN, която е съвместима с почти всяко мобилно устройство и позволява на клетъчните оператори и свързаните с тях бизнеси да предлагат много гъвкави услуги.

Министерството финансира изследователски проект за технико-икономическа оценка на 6G технологията на стойност 481,7 милиона долара, който вече е в ход. Бъдещата мрежа ще покрие нарастващото търсене на увеличени скорости на връзката и намалено забавяне на сигнала в безжичните мрежи.

Южна Корея води в разработките на 5G мрежи с голям брой съответни патенти, докато 4G технологията е доминирана главно от американски и европейски компании, според анализатори от IPlytics, които обаче не споменават ролята на Китай в тази индустрия.

Четвъртата по големина икономика в Азия притежава 25,9% от патентите, свързани с 5G, на второ място след Китай с 26,8%, според Yonhap News. Южнокорейското правителство вече заяви, че възнамерява да увеличи глобалния си дял при патентите до 30% в предстоящата 6G конкуренция.

Коментар