Raspberry Pi пожъна невероятен успех

Raspberry Pi е най-достъпната платформа за създателите на различни системи
(снимка: Raspberry Pi)

Едноплатковите компютри Raspberry Pi се радват на изключително голям интерес по целия свят. Тези достъпни системи, използвани за най-различни приложения, се появиха на пазара през 2012 година, но продажбите изглежда надминават очакванията на техните създатели.

Основателят на компанията Ебен Ъптън обяви в Twitter, че на 12 декември е продаден 30-милионния Raspberry Pi. Това достижение вече е в историята, тъй като в последните дни са продадени още много едноплатови компютри от този тип.

Микрокомпютрите Raspberry Pi се предлагат в различни варианти, но всички те се явяват най-евтината платформа за създателите на устройства и системи, която може да работи с пълноценна операционна система.

Въпреки изключително компактните си размери, такива системи предлагат множество възможности за свързване на външни устройства, включително монитори, клавиатури, мишки и много други.

Raspberry Pi 4 може да се използва като пълноценен настолен компютър
(снимка: Raspberry Pi)

Последната версия Raspberry Pi 4 включва такива компоненти, че може да се използва като пълноценен настолен компютър. Срещу $35 ще получите конфигурация с 1GB RAM, а за $55 – цели 4GB.

Процесорът е 64-битов с четири ядра ARM Cortex-A72 на тактова честота 1,5-GHz. Налични са гигабитов мрежов интерфейс, безжични модули 802.11ac WiFi и Bluetooth 5.0, поддръжка на два монитори и много други възможности.

Основната цел, преследвана от разработчиците на Raspberry Pi, е да създадат платформа за обучение в образователните институции, както и достъпен компютър за развиващите се страни. Но в крайна сметка устройството се оказа много популярно сред огромен брой инженери и ентусиасти, които се занимават с домашна автоматизация и роботика.

Коментари по темата: „Raspberry Pi пожъна невероятен успех”

добавете коментар...

  1. Saevar

    до Саурон,
    ти ми даваш пример за Андроидни неща, аз неискам да ползвам такива боклуци, имам 4К Андроиден телевизор който ползвах ОС-а му за малко, ама като блокна гугъл мрежата във firewall-а заради реклами и неми работи тубата (апликацията на тубата), отделно KODI медия центъра няма опция за 4К в представките за тубата и трябва да гледам смия APP за да виждам 4К видеа
    1- отнема ми 2 часа макс като цяло за малинката, от самото сглобяване на устройството до инстлиране на всичкия софтуер.
    2- гледам си youtube от самия браузър в 4К, както споменах КОДИ плъгините за тубата нямат опция за 4К
    3- от 4 години ползвам малинка с Коди и не съм имал проблеми, торенти в 4К вървят мазно мазно докато още се смъкват с представkа Elementum
    Та малинката ми върши отлична работа и незнам ти за какво конфигуриране ми говориш при положение че аз съм с над 10 години опит като сис, нет и база данни админ…

  2. Саурон

    Това е играчка с много малък смисъл за социално неориентирани хора готови да пропилеят времето си и парите за това време като Saevar (по три:). Като цяло линукс за домашни потребители има подобен ефект. За медийни боксове има готови решения на базата на Amlogic s905w под 20$ като например тези от mecool. Защо amlogic те единствено имат 100% съвместимост с оригиналният Kodi. Servers Ultimate Pro за андроид върши същата работа и много повече отколкото Saevar би могъл да конфигурира на умрелият софт на малинката за период от няколко години. При Ардуино положението е същото. Raspberry според мен е един куц франкещаийн. Манията ми напомня за един друг бранд с ябълка. Потребителят е овца и това в винаги жъне успех.

  3. Фофу

    Saevar ти си предател на твоите братушки. Да не си купиш нещо с великия Елбрус, дето сам се счупи да хвалиш, а изделията а тия западни изедници.

    И между другото рънва и мини версия на 10-ка.

  4. Saevar

    малинката е супер, имам малинка 3 и на скоро си взех 4, тройката ми е впн сървър, днс сървър, уеб сървър, както и файл сървър за синхрон на файлове между няколко телефона, четворката я ползвам за телевизора като медия център, поддържа 4К видеа и е просто отлична само че ако някой си купува такава за 4К да гледа да си вземе и вентилаторче което идва за нея че ще прегрее.

Коментар