Тим Кук нападна Facebook, без да спомене името ѝ

Тим Кук отправи тежки обвинения срещу неназована социална мрежа, но без съмнение – Facebook
(снимка: Tim Cook / Twitter)

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук свързва бизнес модела на Facebook, който използва данни на потребителите за показване на целеви реклами, с последици в реалния свят като насилие и намаляване на общественото довериe във ваксините.

В речта си на конференция за поверителността на данните в Брюксел шефът на Apple не спомена Facebook по име, но на прицела на Тим Кук очевидно бе социалната мрежа, коментира CNBC.

„Ако бизнесът е изграден върху подвеждане на потребителите, върху експлоатация на данни, върху избори, които изобщо не са избор, той не заслужава нашата похвала. Заслужава презрение”, каза Кук.

Той също така критикува алгоритмите за препоръки, които предлагат екстремистки групи на потребителите, а Facebook е подложена на критики за това. В сряда социалната мрежа заяви, че вече няма да препоръчва автоматично политически групи.

Кук заяви още, че някои компании възнаграждават съдържание, което може да подкопае общественото доверие във ваксинациите, за да засили ангажираността на потребителите.

„В момент на разюздана дезинформация и конспирации, подправени от алгоритми, вече не можем да си затваряме очите за теория на технологията, която казва, че всяка ангажираност е добра и колкото по-дълго, толкова по-добре”, каза Кук.

Речта на Кук идва в момент, когато битката между конкурентите в Силициевата долина се разгорещява, особено около една нова функция на iPhone, наречена App Tracking Transparency. Тя ще принуди приложенията да искат разрешение от потребителя за достъп до важен идентификатор на устройството, който се използва от компании като Facebook и Google за обслужване и измерване на мобилни реклами.

В обществото се дискутира също дали алгоритмите и инструментите на Facebook са използвани от тръмпистите при щурма на Капитолийския хълм на 6 януари. Главният оперативен директор на Facebook Шерил Сандбърг вече бе принудена да защитава компанията, твърдейки, че в голяма степен бунтовниците не са се организирани във Facebook.

„Отдавна е време да спрем да се преструваме, че този подход не ни струва поляризация, загубено доверие и насилие”, каза Кук. „Не може да се допусне социална дилема да предизвика социална катастрофа”.

В сряда главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг критикува промяната в прозрачността на проследяването на приложенията и заяви, че Apple е най-големият му конкурент. Той също така намекна, че Apple използва поверителността като оправдание, за да постави Facebook в неравностойно положение.

„Apple има всички стимули да използва доминиращата си позиция на платформата, за да се намесва в това как работят нашите приложения и други приложения, което те редовно правят, за да фаворизират своите собствени [приложения]”, каза Зукърбърг.

По-рано тази седмица Apple заяви пред CNBC, че следващата бета версия на операционната система за iPhone ще започне да прилага App Tracking Transparency, което означава, че промяната ще влезе в сила скоро за всички – според компанията, това ще се случи в „ранната пролет”.

Коментари по темата: „Тим Кук нападна Facebook, без да спомене името ѝ”

добавете коментар...

  1. ..

    Всъщност, не е нападал никого, а отговаря на нападки от фейшъла, които заплашват със съдебни дела.

    Естествено, нищо няма да постигнат, защото Apple не спират нищо, а просто дават контрол на потребителите.

Коментар