
(снимка: CC0 Public Domain)
Разработка на японски изследователи обещава появата на светодиоди, които са по-екологични и работят по-добре от конвенционалните. Най-интересното е, че новите светодиоди използват съставка на кафето.
Учени от Японския институт за напреднали индустриални науки и технологии (AIST) открили, че извличаната от кафето едноименна киселина увеличава до 100 пъти проводимостта на някои полупроводникови компоненти. Това подобрява характеристиките на електрониката, а също така има положителен ефект върху нейната екологичност.
По време на експериментите се оказва, че след третиране на OLED електроди и органични слънчеви клетки с естествена кафеена киселина, те започват да пропускат 100 пъти повече ток, отколкото преди третирането, съобщи за откритието Tom’s Hardware.
[related-posts]
Подробният анализ показва, че кафеената киселина кара молекулите на материала на повърхността на електродите да се подреждат, което намалява съпротивлението на тока, тоест улеснява движението на електроните.
Теоретично и практически нищо не възпрепятства обработката на електродите на електронните компоненти с други съединения, включително най-добрите по отношение на реакцията и последиците от обработката. Но от съединенията, които се използват в индустрията днес, те са или доста редки (и следователно скъпи), или вредни за околната среда.
Използването на кафеена киселина за обработка с електроди убива два заека с един изстрел: дава осезаем ефект върху проводимостта и се съчетава добре с повишените екологични изисквания.
И накрая, филмът върху електродите след обработка с кафеена киселина е силно устойчив на разтворители, които се използват широко в производството на органични светодиоди (дисплеи) и органични слънчеви клетки. Най-просто казано, разтворителите в процеса на обработка на електронни компоненти не увреждат вече обработените компоненти на продукта.
Учените ще се опитат да прехвърлят технологията от лабораторията в практиката, но засега не се ангажират със срок за започване на комерсиално производство.
