Обновен браузър Chrome пести памет и енергия

Потребителите на Chrome получават опции за пестене на памет и намаляване на консумацията
(снимка: CC0 Public Domain)

Google обяви две важни актуализации на своя популярен браузър Chrome: режимите Memory Saver и Energy Save, които намаляват съответно консумацията на RAM памет и енергия.

Съвременните браузъри консумират доста памет. Ако за собственика на настолен компютър с 32 или повече гигабайта RAM това обикновено не представлява особен проблем, то може да усложни живота на потребителите на обикновени офис компютри, особено ако много раздели (табове) са отворени едновременно.



Google твърди, че режимът Memory Saver може да намали консумацията на памет с до 30%, като поставя неактивните табове в хибернация. Те просто ще се презаредят, когато потребителят има нужда от достъп до тях.

Същевременно режимът Energy Saver ограничава фоновата активност и показването на визуални ефекти на уебсайтове с анимации и видеоклипове, в случай че нивото на батерията на лаптопа падне под 20%.

Новите функции ще започнат да се разпространяват с актуализацията до Chrome версия 108 за Windows, macOS и Chrome OS през следващите седмици. Предвидени са удобни опции, ако потребителите искат да изключат “заспиването” на отделни сайтове или да деактивират напълно съответните функции.

Новината от Google следва съобщение на Microsoft, че само през септември браузърът Edge е привел 1,38 милиарда раздела в режим на заспиване, за да спести памет. Според Microsoft, подобна функционалност позволява на браузъра да консумира 83% от обичайно изразходваната памет.

Преди две години Microsoft въведе режим, който поставя неизползваните табове в “заспиване” след 30 секунди до 5 минути бездействие, в зависимост от настройките. По-рано тази година компанията подобри тази функция с пускането на Edge 100.



Освен това Edge може автоматично да намали използването на процесора, ако открие, че потребителят игре на компютъра. Появата на подобна функционалност в Chrome е по-значима новина, тъй като почти 70% от компютърните потребители използват този браузър, докато делът на Edge е малко над 11%.

Коментари по темата: „Обновен браузър Chrome пести памет и енергия”

добавете коментар...

  1. Истина

    Всъщност подобренията ще работят само на лаптоп заради това че те имат батерия и телеметрия за нея.
    А иначе шпионирането е полезно за многото които са си ламери и така или иначе не разбират нищо по добре е да се шпионират че да им е по лесно а не да намират неща които не ги интересуват.
    Но не точно самият браузър а сайтовете на гугъл са шпиони – като маил и ютуб които също споделят и с търсачката и с други сайтове профила ти. Но пък за параноиците може да си имаш различни едни такива емаили на гугъл за различни неща и да си пускаш в докер кром и готово.
    А иначе по бързо от крома няма – файрфокс имат някакви кофти провлачване в последния им браузър и не е добре направен – може да се ползва без плъгини ама е доста безсмислено.

  2. Anonymous

    Firefox има такива аддони от 2019…

  3. Реалист

    Значи всеки друг Chromium базиран браузър, ще е още по-икономичен. Google Chrome си остава един от най-тежките, заради десетките си вградени функции за телеметрия и шпионаж.
    Едно Vivaldi стъпило на същия енджин и технологии е чувствително по-бързо и леко за системата. Който не вярва да съпостави натоварването на процесора и системата си една и съща задача с двата браузъра. Основно ламери ползват Chrome.

Коментар