32-ядрен M3 Ultra чип ще подсили компютрите на Apple

Настолните компютри и лаптопите на Apple ще получат изключителна мощ с чипа M3 Ultra
(снимка: Apple)

Apple разработва нов високопроизводителен процесор от семейството M3. Според известния инсайдер Марк Гърман, който информира за плановете на Купертино в Блумбърг, чипът ще бъде 32-ядрен и се очаква към края на 2024 година.

Най-мощната версия на M3 със суфикс Ultra в наименованието ще съдържа 32 изчислителни ядра и до 80 графични ядра, но няма да се появи на компютрите на Apple до края на 2024 г., твърди Гурман. Точно този вариант на M3 Ultra фигурира в регистрационните файлове на разработчиците.

Всъщност процесорът ще се предлага в две версии с еднакъв брой CPU ядра – 32, но броят на графичните ядра ще бъде или 64, или 80. Сегашният M2 Ultra се предлага с 60 или 72 графични ядра, така че увеличението в графиката няма да бъде толкова забележимо.

Първите компютри на Apple, базирани на опростена версия на M3, ще се появят през октомври тази година, според Гурман. Процесор с 8 изчислителни ядра (4+4) и 10 графични ядра ще бъде внедрен в MacBook Pro, 13-инчов и 15-инчов MacBook Air, Mac mini и iMac.

Този процесор ще се появи и в следващото поколение таблет iPad Pro. Според източника, компютри MacBook Pro, базирани на M3, ще бъдат налични в конфигурации с 36 и 48 GB RAM.

Процесорите M3 Pro и M3 Max ще се появят не по-рано от следващата година. В базовата си конфигурация първият ще предложи 12 изчислителни (6+6) и 18 графични ядра, а в максималната – 14 изчислителни (8+6) и 20 графични ядра. Скобите показват разпределението на броя на ядрата между производителни и икономични. M3 Pro се очаква в 14- и 16-инчовия MacBook Pro и в Mac mini.

M3 Max и в двете си конфигурации ще съдържа 16 ядра (8+8), а броят на графичните ядра ще бъде 32 или 40. На базата на процесорите от тази серия Apple ще пусне 14- и 16-инчови MacBook Pro и Mac Studio компютри.

Флагманът M3 Ultra ще вдъхне живот на Mac Studio и Mac Pro към края на следващата година, ако десктоп гамата на Apple не бъде преработена дотогава. Лаптопите, базирани на собствени процесори на Apple, са толкова мощни, че е трудно да се оправдае доста по-високата цена на настолните системи.

Коментари по темата: „32-ядрен M3 Ultra чип ще подсили компютрите на Apple”

добавете коментар...

  1. Юзер

    Никаква полза от затворнически технологии и продукти, които не са съвместими с никакъв друг продукт освен, ако не е Ейоълски.

  2. Бутикови луксозни

    Дори без пари да ми дават не бих нищо ползувал от снобарските ейпълски продукти.

Коментар