Китайският бизнес удвоил R&D разходите за пет години

В преследване на технологичен суверенитет Китай инвестира все повече в R&D
(снимка: CC0 Public Domain)

За последните пет години китайските компании са увеличили повече от два пъти разходите си за научноизследователска и развойна дейност (R&D), сочи официална статистика, на която се позовава публикация в Nikkei Asian Review.

Конфронтацията между Китай и САЩ, както и с техните най-близки съюзници в Азия, принуждава местните компании активно да инвестират в собствени разработки, които повишават технологичния суверенитет на страната. За пет години китайските фирми, регистрирани на националните фондови борси, са похарчили 228 милиарда долара за R&D, което е 2,6 пъти повече от предходния петгодишен период.

Пример за това е успехът на Jiangsu Shemar Electric, производител на изолации за електрически кабели от композитни материали, които постепенно изместват керамиката поради по-висока безопасност и повишена издръжливост. Създадените от компанията изолатори я изведоха до водеща позиция в света, а продуктите ѝ вече заемат 90% на пазарите в САЩ и Европа.

Досега китайските компании се опитваха да създават свои технологии на базата на съществуващи чуждестранни аналози и този подход се оправда за задоволяване на търсенето на вътрешния пазар. За да развият бизнес в световен мащаб обаче, местните производители трябва да прибегнат до уникални разработки. Общо китайските компании, регистрирани на националните фондови борси, са наели 3,08 милиона изследователи и специалисти по R&D. В случая с Jiangsu Shemar Electric, делът им е 14%.

Най-големият производител на хибридни и електрически превозни средства в Китай, BYD, разполага с персонал от 69 697 разработчици, повече от 8% от които имат различни научни степени. Много от служителите са получили образование в престижни университети в САЩ и Европа. Благодарение на високия си научен потенциал, компанията успя да разработи високоефективна тягова батерия от семейството Blade, която съчетава висока плътност на съхранение на енергия с умерена цена, и е базирана на традиционен китайски химически състав – комбинация от литий и железен фосфат.

В друга компания, Hygon Information Technology, която имаше лиценз от AMD за адаптиране на процесорите на американска марка за продажба на китайския пазар, делът на изследователите достига 90% от персонала. Тези специалисти печелят средно $124 000 на година, въпреки че много от тях все още са под 40 години. Това са само няколко примера за високата активност на китайските компании в областта на R&D.

Коментар