Китай инвестира рекордно в изследвания и разработки

Китай е похарчил 2,44% от БВП за научноизследователска и развойна дейност през 2021 г., но все още е далеч от най-развитите страни в света по този показател
(снимка: CC0 Public Domain)

Китай е похарчил рекордните 441 милиарда долара за научноизследователска и развойна дейност през 2021 г., според официални данни на Националното статистическо бюро. Но дори това не е достатъчно, за да може азиатската страна да достигне нивото на най-развитите държави в света.

Пандемията от коронавирус принуди Китай да намали субсидиите за научни програми през 2020 г. Много проекти бяха замразени, въпреки че като цяло това не попречи на предприятията за научноизследователска и развойна дейност (R&D) да усвояват финансиране с темп на растеж от 10% годишно.

За сравнение, през 2021 г. се наблюдава скок, като финансирането за научни програми в Китай се е увеличило с 40% на годишна база до рекордните 2,79 трилиона юана, или 441,3 милиарда долара, съобщи South China Morning Post.

Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), Китай е похарчил 2,44% от БВП за научноизследователска и развойна дейност през 2021 г. Това го поставя на 12-о място в класацията на ОИСР по разходи за R&D.

През 2019 г. страната заемаше 14-о място по този показател, изоставайки значително в разходите за R&D от най-развитите държави. Например, през същата 2019 г. САЩ са похарчили повече от 3% от БВП или 667 млрд. долара за научноизследователска и развойна дейност. Така че Китай има към какво да се стреми.

По-специално, правителството увеличава финансирането за фундаментална наука. През 2021 г. това направление получи 15% повече средства отколкото в предходната година. Областите с най-голяма държавна подкрепа са „космическо изследване, ядрена физика, квантова наука и биологично инженерство”.

Но увеличеният поток на пари в китайската наука поражда и някои изкривявания. Например, бивши чиновници са назначавани по-често на позиции в научните организации. От една страна, те са успешни “лобисти” за интересите на тези организации, но това отваря път към корупционни схеми или към неправомерно получаване на субсидии.

Ефективността на редица научни организации също повдига въпроси. Парите се усвояват успешно без възвръщаемост. Властите имат още много работа, но като цяло напредъкът е забележим и впечатляващ.

Коментари по темата: „Китай инвестира рекордно в изследвания и разработки”

добавете коментар...

  1. килчо

    нема си късам ризата, нито да критикувам никого
    они не могат ни стъпнат на инвестицията
    наккката разработва меринджеи
    и никой не мое ни стигна по това
    всяко ай ти е меринджей
    а жена му тества кода
    не могат ни стигнат нито мериканците нито дръпнатите
    така че спокойно дишай ай ти Фофу

  2. Фофу

    ЙоДран очевидно е един от многото тукшни експерти по международно положение.
    Чудя защо “Българин-а” се бави, а не скача да къса ризата и да хвали бракята китайци и да плюе людоедете кравари.

  3. Йодран

    Така се прави – печаташ пари и ги инвестираш в наука. Събираш каймака от целия свят и след 10-15 години започваш да трупаш несметни богатства.

Коментар