AMD получи разрешение да придобие Xilinx

AMD ще получи предимство в чиповете FPGA с поглъщането на Xilinx
(снимка: CC0 Public Domain)

AMD ще придобие производителя на чипове Xilinx на 14 февруари 2022 г., съобщи компанията, която е получила необходимите регулаторни одобрения за сключването на сделката, обявена за първи път преди две години.

Първоначално сделката се оценяваше на около 35 милиарда долара. Предвид промените в стойността на акциите обаче се очаква крайната цена да бъде по-близо до 53 милиарда долара, отбелязва RCR Wireless.

Придобиването на Xilinx от AMD идва в момент, когато производителите на чипове бележат експлозивен растеж в продажбите на сървърни продукти. Тъй като все повече фирми се обръщат към облачните решения, сървърният бизнес се развива с ускорени темпове, а при AMD той надвиши повече от два пъти приходите си на годишна база.

Продуктите на Xilinx дават предимство на AMD при чиповете с програмируема логическа матрица (FPGA). Освен за центрове за данни, военни и космически системи, FPGA се разглеждат и като ключови за 5G комуникациите и други нововъзникващи технологии като vRAN и OpenRAN – области, в които Xilinx е много активна, като поддържа интензивни партньорски отношения с някои от най-големите телекоми и мрежови компании.

Наред с FPGA, компанията разработва и програмируеми SoC, включително адаптивната платформа за ускорение на изчисленията (ACAP). Xilinx разработи ACAP процесори за специализирани облачни, мрежови и периферни приложения.

Сделката с AMD получава зелена светлина от регулаторите броени дни след като осуетиха придобиването на британския разработчик на чипове Arm от графичната компания Nvidia.

Коментар