Vodafone търси независимост с OpenRAN технология

Телеком мрежите може да получат повече свобода с технологията OpenRAN
(снимка: CC0 Public Domain)

Vodafone ще си партнира с Intel и други доставчици на полупроводници, за да проектира своя собствена чип-архитектура за бързо развиващата се мрежова технология OpenRAN. Целта на този ход е да отслаби „хватката” на традиционните доставчици на телекомуникационно оборудване.

OpenRAN позволява на операторите да смесват и съчетават различни доставчици в своите радиомрежи. Това не е по вкуса на компании като Ericsson, Huawei и Nokia, които доминират на световния пазар на телекомуникационно оборудване – всяка със свои собствени технологии, отбелязва Financial Post.

Развитието на OpenRAN се ускори, след като някои правителства забраниха или най-малкото ограничиха използването на оборудване от китайската Huawei в телеком-мрежите в съответните страни. Инициативата на Vodafone ще се реализира в неговия център за дигитални иновации и научноизследователска и развойна дейност в Малага.

Директорът по мрежовите архитектури на Vodafone Сантяго Тенорио каза пред Ройтерс, че OpenRAN ще позволи на мобилния оператор бързо да добавя нови цифрови услуги и да оптимизира мрежите си с помощта на изкуствен интелект. Това, според него, ще позволи въвеждане на иновации в мрежата, които променят облика на пазара и дават голяма конкурентна преднина.

Vodafone включи първата британска локация за 5G OpenRAN в Бат, Западна Англия, по-рано този месец. Внедряването трябва да обхване 2500 локации до 2027 г.

Центърът за научноизследователска и развойна дейност ще има екип от 50 души, посветени на OpenRAN, заедно с 650 софтуерни инженери, архитекти и техници. Британската компания посочи, че ще инвестира 225 милиона евро в центъра в рамките на идните пет години.

Около 20 други доставчици са се присъединили към проекта, включително Qualcomm, Broadcom, ARM и Lime Microsystems, като половината от фирмите са от Европа, съобщи компанията.

Коментар