Системата за е-дела вече пести милиони

Електронното правосъдие пести разходи и време на гражданите и фирмите
(снимка: CC0 Public Domain)

Над 500 хиляди електронни дела са образувани в Единната информационна система на съдилищата за 18 месеца от въвеждане в експлоатация на системата, съобщиха от „Информационно обслужване” АД.

Системата обхваща районните, окръжните, апелативните, Специализирания наказателен съд, военните, Апелативния специализиран наказателен, Военно-апелативния съд и ВКС.

В индикаторите на проекта, финансиран от Европейския социален фонд чрез Оперативна програма „Добро управление” 2014-2020 г., е заложена цел в ЕИСС да се образуват 250 000 дела до 2023 г.

В момента системата обхваща всички 153 съдилища, от които 152 работят с всички нейни функционалности. Около 69% от делата са граждански, 28% – наказателни, 3% са  търговски, а останалите са фирмени.

Общият брой на страните, регистрирани по образувани от въвеждането на софтуерния продукт дела, е над 3,4 млн., а другите заинтересовани лица, свързани със съдебните дела са над 2,7 млн.

„Разчетите ни показват, че от пускането в експлоатация на системата до момента са спестени над 7 млн. лв. на гражданите и фирмите, и над 2 300 дни време чрез достъп до съдебните актове и книжа по изцяло електронен път”, каза изпълнителният директор на „Информационно обслужване” Ивайло Филипов. Само от хартия за съдебни актове и книжа са спестени над 110 000 лв. на съдилищата.

От юни 2020 г. до сега са постановени над 1,377 млн. електронни съдебни акта, създадени като електронни документи и подписани с квалифициран електронен подпис. ЕИСС се ползва активно от над 10 000 потребители, сред които близо 2 000 съдии, над  4 500 съдебни служители, 3 400 съдебни заседатели и близо 600 съдебни призовкари.

Единната информационна система на съдилищата е съставена от 19 функционални и 19 системни модула. Чрез нея се унифицират правилата и процесите при управление на делата.

ЕИСС дава възможност за улеснен достъп на страните до съдебните дела през Единния портал за електронно правосъдие и достъп в реално време до данни от други информационни системи и проверки във външни регистри, сред които регистър БУЛСТАТ, НАП, НОИ, МВР, Търговски регистър и др.

Достъпът до системата и подписването на актовете в нея става единствено чрез квалифициран електронен подпис (КЕП) само от оторизирани потребители. Всяко едно потребителско действие се записва с детайлна информация за време на извършване и действията на потребителя.

Системата дава възможност делата да се проследяват в реално време, още преди хартиените копия на документите по дела да са получени в съответния съд, и позволява централизирано съхранение на дела в електронен формат, с което се съкращава времето за създаване и управление на електронна папка на дело.

Освен това ЕИСС осигурява възможност за отдалечена работа на магистратите от всяка точка на света, през защитен канал с високо ниво на сигурност чрез КЕП.

Коментар