AI компютри до клетъчните кули ще ускорят мрежата

43% от AI задачите ще бъдат решени с помощта на периферни изчисления през 2023 г.
(снимка: CCO Public Domain)

Американският производител на процесори Intel планира да се съсредоточи върху така наречените „периферни изчисления”, които според компанията могат да бъдат ключът към успеха на изкуствения интелект в бъдеще.

Периферните изчисления се свързват с практиката на съхраняване на данни в компютри, разположени в близост до кулите на клетъчните мрежи и друго мрежово оборудване, за да се подобри времето за реакция в мрежата. Технологията се различава от модерната облачна система, при която информацията се изпраща и получава от отдалечен център за данни.

„43% от задачите в областта на изкуствения интелект през 2023 г. ще бъдат решени с помощта на периферни изчисления. AI устройства с тази функция ще работят 15 пъти по-бързо”, заяви ръководителят на южнокорейското представителство на Intel на форум в Сеул, за който съобщава The Korea Herald.

Intel вярва, че разширяването на изчислителните възможности към периферията на мрежата е важен двигател за растеж за компанията, тъй като това е пазар, който може да достигне 65 милиарда долара до 2023 година.

Според стратезите на Intel, с подобряване на алгоритмите все повече и повече изкуствен интелект ще се въвежда в периферните устройства – от оборудването за „интернет на нещата” до смартфоните.

Коментар