Над $100 млрд. данъци си спестили ИТ гигантите

Водещи ИТ корпорации не са платили данъци в размер на повече от 100 млрд. долара за 10 години
(снимка: CCO Public Domain)

Шест от най-големите американските технологични компании не са платили общо 100 милиарда долара данъци за 10 години, съобщи CNBC, позовавайки се на данни на британската нестопанска организация Fair Tax Mark. В списъка влизат Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google и Microsoft.

Анализаторите са изследвали сумите, отделени от посочените корпорации за плащане на данъци в съответствие с Формуляр 10-К (годишният отчет за финансовите резултати на компаниите, представян в Комисията за ценни книжа и борси на САЩ), и ги сравнили с действително плащаните данъци.

Според авторите на доклада, разликата между 2010 г. и 2019 г. възлиза на 100,2 милиарда долара. Освен това тази разлика се увеличава: ако през 2010 г. тя е била 8,9 милиарда долара, то през 2019 г. нараства до 47 милиарда долара.

Експертите на Fair Tax Mark откриват най-голяма разлика при Amazon. През последните 10 години гигантът в онлайн търговията е платил 3,4 милиарда долара данък върху доходите, докато приходите на компанията възлизат на 960,5 милиарда долара, а печалбата е 26,8 милиарда долара. Amazon е платил фактически 12,7% от печалбата.

Марк Пол Монаган, ръководител на Fair Tax Mark, коментира, че в света има обрат във връзка с укриването на данъци. Идеята за въвеждане на цифров данък върху продажбите като начин за справяне с проблема намира подкрепа във все по-голям брой държави.

Коментари по темата: „Над $100 млрд. данъци си спестили ИТ гигантите”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Тоо big to jail!

Коментар