AMD с рекорден дял при сървърните процесори

Процесорите EPYC осигуриха рекорден дял на AMD на пазара за сървъри
(снимка: AMD)

Ново проучване на световния пазар за сървъри показва рекордно висок дял на AMD през второто тримесечие на годината. Търсенето остава силно във всички сегменти, водено от големите центрове за данни и облачните платформи.

В периода април-юни в световен мащаб са доставени около 3,4 милиона сървъра от различен тип, по данни на Omdia. Подобен резултат беше регистриран и през рекордното второ тримесечие на миналата година. Общите приходи на доставчиците възлизат на 21,5 милиарда долара през отчетния период.

На фона на голямото търсене на оборудване от корпоративен клас, AMD печели рекорден дял в сегмента на процесорите за сървъри – 16%. За това допринасят поръчките от големи облачни доставчици, по-специално Google Cloud.

В края на текущата година като цяло се очаква обемът на световния пазар на сървъри в парично изражение да достигне 92 млрд. долара. Ако тези очаквания се реализират, растежът спрямо 2020 г. ще бъде на ниво от 11%, сочи прогнозата.

В същото време анализаторите на Omdia наблюдават недостиг на компоненти за сървърен хардуер. По-конкретно, има дефицит на интегрални схеми за управление на захранването. Това състояние на нещата може да повлияе негативно на доставките на сървъри в края на годината.

Доставчиците на „White Box” сървъри като Wiwynn, QCT (Quanta), Tyan (MiTAC) и Ingrasys (Foxconn) са получили 26% от общите приходи в сегмента през второто тримесечие. Dell EMC, HPE, Inspur, Lenovo и IBM са сред водещите играчи на пазара.

Коментар