Недостигът на чипове: да купуваме сега или да почакаме?

Забавянето на доставките на чипове може да варира в различните индустрии
(снимка: CC0 Public Domain)

Дефицитът на чипове задълбочава кризата в технологичната сфера, но изгледите проблемът да приключи са почти толкова слаби, колкото и надеждите да приключи пандемичната тревожност. Някои смятат, че е добре да се купува електроника сега, докато цените не са хвръкнали в небето. Друг препоръчват да се изчака. Кое е по-добре?

Различните технически специалисти имат различни прогнозни относно доставките на чипове и затрудненията в производството продуктите, които ги използват. „Трудно е да се каже „изчакайте, за да купите” за каквото и да било. Почти всичко ще бъде засегнато”, казва Глен О’Донъл, вицепрезидент, директор изследвания във Forrester, цитиран от Tech Republic.

Той отправя предупреждение. Хората трябва да изчакат да купят, ако – с акцент върху думата „ако” – са „готови да чакат продължително време” за желания продукт. Тази игра на изчакване може да бъде особено болезнена за потребителите, свикнали с бързите доставки в ерата на електронната търговия.

О’Донъл коментира, че много хора в днешно време са „импулсни купувачи, които очакват незабавно удовлетворение” на желанието си. Времето за изчакване може да бъде повече от „няколко месеца” и подобни срокове „вероятно ще се влошат”. Затова тези, които изберат да почакат, трябва да имат готовност да почакат по-дълго, казва специалистът.

За тези, които настояват да получат желаните продукти веднага, има три варианта, казва О’Донъл: да платят по-висока цена, да използват заместител или „да се откажат от надеждата си засега”.

Покупателна мощ и импровизации

Покупателната сила често дава приоритет на по-големите компании с дълги списъци на поръчки, които търсят покупки на едро. Тази динамика се възпроизвежда по време на недостиг на чипове. „Общото правило е, че големите клиенти на чипове имат предимство пред по-малките производители”, казва О’Донъл. Тоест, що се отнася до конкретни играчи на пазара на чипове, „ако Apple иска 100 милиона чипа, а XYZ иска 5000, Apple получава приоритет”.

Забавянето на доставките на чипове може да варира в различните индустрии в зависимост от продукта, обяснява О’Донъл. Налице е своеобразен „по-лош недостиг” при по-малко напредналите технологии. Без покупателна мощ по-малките производители може да се сблъскат с малко възможности за поддържане на запасите.

Така например, в момента са налице ограничени доставки на малките 8-битови микроконтролери за IoT устройства, казва О’Донъл. И въпреки, че има „милиони вариации в тези микроконтролери”, което позволява на компаниите да намерят алтернативи, подобни ходове ще изискват преработка (препроектиране) на продукта с цел вграждане на алтернативния микроконтролер. „Колкото и болезнено да е, някои малки производители просто нямат избор”, категоричен е той.

В някои случаи компаниите не могат да сглобяват напълно продукта си поради недостига на чипове. Такъв е случаят с автомобилите. Много производители ограничиха производствения си капацитет или спряха конкретни производствени линии.

Интересно е, че някои производители пък са се презапасили с чипове. Когато обаче доставките на чипове се възстановят, какво ще се случи с излишъците? Това е трудно да се прогнозира. О’Донъл не вижда изгледи за „пренасищане с някакви конкретни” полупроводникови чипове дори тогава, когато „капацитетът настигне търсенето”. Според него, остава „любопитно” как тези изменения ще се отразят на автомобилния пазар.

„Хиляди превозни средства през 2021 г. стоят и чакат в очакване на чиповете”, казва О’Донъл. „А е време да започнат да се появяват моделите за 2022 г. Какво ще стане? Дали моделите на 2021 сега ще бъдат ребрандирани като модели 2022? Опитвам се да намеря отговора, но автомобилните компании до голяма степен мълчат по този въпрос”.

За хората, които са се насочили към продукти, зависими от чиповете, в повечето случаи съществува опцията да предпочетат „тъп” уред вместо „умен”. „Прост, „тъп” хладилник е по-вероятно да е наличен, отколкото „смарт”-хладилник. „Тъпият” ще бъде и по-евтин”, казва О’Донъл. „Други категории продукти, като играчки и коли, са в подобна ситуация”.

Интересното е, че някои хора целенасочено избират по-лесно достъпни и „по-малко усъвършенствани продукти”, коментира анализаторът на Forrester. Той по никакъв начин не разглежда това като „ключов” момент за бизнеса. По-скоро приема, че тези потребители „изпитват малко носталгия” и е налице „ретро” привлекателност на въпросните продукти.

По подобен начин глобалният недостиг на чипове може да стимулира и ренесанс на ретро игрите.

И докога така?

Повече от година след кризата с чиповете, недостигът продължава да се отразява във всички индустрии. Forrester не очаква „забележително облекчение по-рано от 2023 г. Анализаторите отбелязват, че някои производители на чипове се втурнаха да изграждат нови фабрики, предимно в Европа и САЩ, и да търсят „географско диверсифициране на доставките”. Но строителството на тези съоръжения ще отнеме поне две години. Впоследствие ще са нужни „няколко месеца”, преди първите чипове да станат готови.

„Поради това забавяне, предлагането ще е ограничено, а търсенето ще продължава да се увеличава”, прогнозира О’Донъл.

Малко по-оптимистична е прогнозата на Gartner. Гаурав Гупта, вицепрезидент-анализатор в компанията, очаква корекция на недостига на чипове в даден момент между второто и третото тримесечие на следващата година. Причините са няколко.

Първо, според него, доставките от фабриките с обявени разширения на производството ще започнат да идват през първото тримесечие на идната година. Освен това, по думите му, има известно „смекчаване на търсенето в определени сектори”. Това, заедно с по-високите цени на някои фабрики, ще възпрепятстват двойните и тройните поръчки на клиенти, които се стремят към презапасяване – „нерационално натрупване на запаси”.

Въпреки този сравнително оптимистичен график, не бива да се надяваме на много. „Ситуацията все още е нестабилна”, казва Гупта. Принос за това имат новите вълни на Covid-19 в Малайзия и Виетнам – две държави, които са както „критични доставчици” за чипове и опаковане, както и „източници за пасивни компоненти” като резистори и кондензатори в различни видове електронно оборудване.

По отношение на компаниите, които не могат да сглобят продуктите си заради недостига на чипове, Гупта напомня, че тази ситуация се е случила и с производителите на персонални компютри и лаптопи. Той обаче очаква „разплитане” на ситуацията и излишък на устройства късно през 2023 г. или в началото на 2024 г.

Недостигът няма да приключи скоро, смята и Йенс Гамперл, главен изпълнителен директор на Sourcengine. По-рано той е бил оптимист и е очаквал това да стане в края на 2021 г. и началото на 2022 г., но сега не мисли така.

„Ще се справим с недостига до 2023 г., но мисля, че ще видим дългосрочни промени в начина, по който се доставят електронни компоненти”, казва Гамперл. „Опустошителният недостиг отвори очите на мнозина за слабостите на съществуващите процеси на поръчки и доставки”.

Коментари по темата: „Недостигът на чипове: да купуваме сега или да почакаме?”

добавете коментар...

  1. Данчо

    електрониката поскъпва заради чиповете, след време може да е още по-скъпа, свързани са чиповете и стоките за крайните клиенти

  2. :o)

    🙂 Чудя се дали някой който чете Технюз ще купува чипове…вероятно CEO-тата на Apple, Dell, Lenovo, Acer, Samsung четат тука… 😀
    Иначе си нямам идея на кой е полезна тази статия 😀

  3. Йордан

    Естествено, че трябва да се купува сега. Ако днес процесор струва 100 долара, с тази инфлация най-вероятно след година същият този вече остарял процесор ще струва 150 долара втора ръка.

Коментар