Volvo спира временно завод в Белгия заради липса на чипове

Редица автомобилни производители са засегнати от кризата с чиповете
(снимка: CC0 Public Domain)

Volvo Cars ще спре производството на автомобили в белгийския си завод в Гент през следващата седмица. За решението си компанията се позова на глобалния недостиг на чипове.

Дефицитът на полупроводникови компоненти засегна не един и два от автомобилните производители в световен мащаб. Недостигът произтича от съвкупност от фактори, сред които повишено търсене на потребителска електроника в последната година, пожар в една от големите фабрики за автомобилни чипове, както и сушата в Тайван.

Така се стигна до положение, в което производителите на автомобили се конкурират с редица други индустрии от сферата на потребителска електроника за доставките на наличните чипове, отбелязва ChannelNewsAsia.

„Взехме решение да спрем производството в Гент през 25-тата седмица в резултат на недостиг на чипове”, се казва в съобщение на Volvo Cars. „Това е проактивно решение за стабилизиране на ситуацията и планираме да възобновим производството в понеделник, 28 юни”.

Фирмата уточнява, че всичките ѝ глобални заводи работят в момента. Още през март Volvo Cars заяви, че е спряла или коригирала производството си в Китай и САЩ за определени периоди от месеца.

Коментар