Робот-хамелеон се слива с околната среда

Робот, подобен на хамелеон, променя цвета си в зависимост от обкръжаващата го среда
(снимка: Nature NPG Press / YouTube)

Корейски учени създадоха и показаха на видео робот-хамелеон, който е в състояние да се слее с околната среда. Технологията работи в реално време и на практика реализира отколешната мечта за невидимост.

Хамелеоните и сепиите отдавна са усвоили способността да се сливат със заобикалящата ги среда. За хората обаче невидимостта винаги е била в сферата на научната фантастика и дори на фантазията. Сега южнокорейски учени най-накрая създадоха технология за маскиране, която е в състояние автоматично да слее обекта с околната среда в реално време.

Разработката представлява сравнително прост активен камуфлаж, който учените демонстрират във видеоклип с помощта на робот-хамелеон. Те описват иновацията като гъвкава технология за симулация на цветове, която помага на робота да се слее с обкръжението си в реално време.

Във видеоклипа робот, подобен на хамелеон, променя цвета си от червен в син и зелен, докато ходи по различни монохромни повърхности. Както отбелязва Futurism, това далеч не е първият опит за създаване на активен камуфлаж, но корейската разработка се различава от повечето други, които често се състоят от огромен брой многоцветни пиксели на повърхността.

Новият подход е „изключително сложен” от технологична гледна точка. Материалът, който променя цвета на робота-хамелеон, се състои от множество слоеве дисплеи. Те са подредени един върху друг и променят цвета си, като използват нанотехнологични сензори за откриване и показване на цветовете на околната среда.

Учените имат големи планове за развитието на технологията. В бъдеще те ще интегрират и изкуствен интелект в нея.

„Планираме да проведем по-нататъшни изследвания на сензорна система, базирана на изкуствен интелект, която открива не само цвета, но и формите на различни окръжаващи среди. Благодарение на това бихме могли да разработим по-усъвършенствана изкуствена система за маскиране”, казват учените.

Коментар