Изкуствен интелект открива перспективните технологии

Софтуерните разработки са сред най-перспективните направления, разкри AI анализ
(снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи от САЩ използваха изкуствен интелект, за да анализират огромен брой патенти и да разберат кои технологични направления ще се развият по-бързо от останалите.

За да попадне дадено технологично направление в анализа, за него трябва да има поне сто патента. Самият анализ е извършен от учени в Масачузетския технологичен институт, съобщи The Next Web.

Приложен е количествен метод за определяне на съотношението между развиващите се и „бездействащите” технологични направления. Също така е използван алгоритъм за обработка на естествен език, вероятности и машинно обучение.

В резултат на обработката учените стигат до извода, че темповете на развитие на отделните технологични направления варира от 2% до 216%. Най-перспективни са софтуерните разработки, което не е изненадващо, както и технологии, свързани с интернет и управление на корпоративни мрежи.

Анализът на MIT цели да помогне на общността на изследователите, на инвеститорите и предприемачите да разберат перспективните възможности в областта на технологиите.

Коментар