Невидимостта се очертава като новият камуфлаж

Технологиите за невидимост бележат напредък в последните години
(снимка: CC0 Public Domain)

Много изследователи по света се опитват да създадат технология, която прави хора и предмети невидими. Доста напред в това отношение е канадската Hyperstealth Corp, която е разработила прозрачен материал, способен да скрие обектите зад него от външни погледи.

„Невидимостта сега е новият камуфлаж”, казват от Hyperstealth. Технологията Quantum Stealth използва патентован материал, който прави целта напълно невидима чрез огъване на светлинните вълни около нея. Материалът премахва не само визуалните, инфрачервени и топлинни сигнатури на обекта, но и по-голяма част от сянката.

Създаденият от канадците материал е лек и тънък като хартия, сравнително евтин за производство и не изисква външен източник на енергия, за да функционира като невидимо покритие.

Принципът на действие на Quantum Stealth се основава на закона на Снелиус и характеристиките на лещовидния (лентикуларен) растер – материалът пречупва светлината така, че можете да виждате само обекти, които са много близо или много далеч.

Когато поставите обект зад Quantum Stealth на определено разстояние, той ще стане невидим. Освен това иновативният материал е способен да отразява широк спектър от светлина – от ултравиолетова до инфрачервена.

Ефективността на покритието не се влияе от цветовете на обекта, но материалът изкривява фона. Така за наблюдателите е ясно, че нещо е скрито зад „квантовия стелт”, но никой не може види детайлите на обекта.

Технологията е разработена от Гай Крамер, който си сътрудничи в Quantum Stealth с военни специалисти. Ученият е подал няколко заявки за патент, за да защити изобретението си. По-рано този месец компанията съобщи, че 73 нейни искания, свързани със заявката за патент на Quantum Stealth, са одобрени от Световната служба за интелектуална собственост (WIPO).

9-минутно видео с демонстрация на технологията е достъпно за гледане в YouTube. От него се вижда способността на материала да направи целта напълно невидима. На сайта на компанията са публикувани още видеа, които представят по-задълбочено технологията.

Коментари по темата: „Невидимостта се очертава като новият камуфлаж”

добавете коментар...

  1. Бабел

    Може би е ползвано отдавна в шпионажа и военните неща.
    /бях чела в списание НТ /имаше такова преди 20/30 г. за японска оптична маскировка/ставаше въпрос за шпиони/.
    Оптика,холография и т.н.
    Както в песента на Скатмен Джон – I can see you, but you can`t see me

Коментар