Qualcomm готви ARM чип за Windows в отговор на Apple M1

Qualcomm не смята да стои безучастна пред инвазията на Apple в РС процесорите
(снимка: Qualcomm Snapdragon)

Отговорът на Qualcomm на предприетия от Apple ход със собствен M1 процесор за MacBook изглежда няма да закъснее. Въпреки слабите продажби и закъсненията при пускане на Windows лаптопи с ARM процесори, американският чипмейкър продължава да разработва нови SoC платформи за този пазар.

Немския сайт WinFuture твърди, че Qualcomm работи върху нова платформа от висок клас за използване в персонални компютри. Чип под вътрешен номер SC8280, който все още е в етап на разработка, вече е забелязан в база данни за внос-износ.

Qualcomm SC8280 очевидно е своеобразен наследник на настоящите Snapdragon 8cx и 8cx Gen 2. Това са най-мощните ARM чипове, пускани досега за устройства под управление на Windows – в модифицирана форма те се използват в Surface Pro X и други модели, където RAM паметта е ограничена до 16 GB.

В случая на Snapdragon SC8280, чието официално търговско наименование със сигурност ще бъде различно, границата на оперативната памет e увеличена значително. В платформите за разработчици, тествани от Qualcomm, в допълнение към варианта с 8 GB LPPDR5 RAM, се използват варианти с 32 GB LPDDR4X. Освен „основната” версия на чипа, вероятно има и друг, по-мощен вариант.

Може да се предположи, че Qualcomm се опитва да се противопостави на новия Apple M1 и следващите ARM SoC от калифорнийския конкурент. В същото време компанията може да помисли и за по-мощни чипове за настолни системи, но възниква въпросът дали производителността на ARM под Windows 10 е достатъчна за приемливо потребителско изживяване.

В допълнение към ARM процесора, тестовите системи често имат и модем Snapdragon X55, който може да осигури мобилна свързаност в 5G мрежи. Така че най-вероятно Qualcomm работи върху по-силен чип за лаптопи и други мобилни системи. Това впечатление се подсилва от факта, че вече се тестват референтни дизайни с 14-инчов дисплей.

По-големият размер на чипа предполага, че той има повече ядра, отколкото Snapdragon 8cx (който е осемядрен). 8cx е значително по-голям (20×15 мм) от мобилните SoC за смартфони, предлагани от Qualcomm, а новият SC8280X се очаква да има размери 20×17 мм. Все още не е ясно кога, с какъв брой ядра и други функции ще излезе на пазара новият чип.

Коментари по темата: „Qualcomm готви ARM чип за Windows в отговор на Apple M1”

добавете коментар...

 1. !

  Взе да ми омръзва това непрестанно, фалшиво противопоставяне на компании и продукти.

  Какъв “отговор” може да има Qualcomm, след като те реално нямат пазарен дял при компютрите?! Петте пършиви Surface X дори не се отразяват на графиките на продажбите за този пазарен сегмент!

  Intel и AMD са основните играчи при компютрите, така че те са в позиция да “отговарят” на нови решения като Apple M1 или Fugaku.

  Всичко останало, включително Apple, е опити за навлизане на тези пазари.

  Тая вечна жажда за конфликти и съревнования оставя неприятен привкус у по-запознатите и дезинформира тези, които са по-малко запознати с конкретната тема.

Коментар