Колко пести Apple от MacBook със собствен M1 чип

Новите MacBook със собствен процесор M1 носят икономии и предимства на Apple
(снимка: CCO Public Domain)

Решението на Apple да премине към собствени процесори в някои от Mac компютрите си за сметка на Intel разбуни духовете в ИТ индустрията. Много се изписа за мотивите на Тим Кук и неговия екип да предприемат подобен ход. Освен от чисто технологична гледна точка, преходът към ARM чипове е икономически по-изгоден за Apple.

Първоначално бе озадачаващо защо Apple разработи свои собствени ARM-базирани процесори за лаптопи, особено сега, когато има реална конкуренция между Intel и AMD, която осигурява и конкурентни цени на чиповете, коментира пазарният наблюдател Сумит Гупта с публикация в Medium.

Според него, причината е финансова, макар че той осъзнава и други предимства като достъп до iOS приложения на Mac, способност за иновации и разграничаване чрез силиция, както и твърдението на Apple, че ARM-базираните MacBook лаптопи имат по-дълъг живот на батерията.

Анализът на приходите за 2018 г. на Apple показва, че компанията е продала 18,2 милиона MacBook компютъра за 25,5 милиарда долара. Това означава ASP (средна продажна цена) от $1400 на лаптоп.

2020 беше страхотна година за Apple и MacBook (и всички производители на лаптопи), заради COVID-19. Досега Apple е реализирала около 30 млрд. долара приходи от MacBook при ASP от $1400, което означава продажби на 21,4 милиона броя MacBook Air, MacBook Pro 13 (начално ниво и висок клас) и MacBook Pro 16 .

Анализът на Сумит Гупта (с който той не ангажира своя работодател) се базира на следните предположения за продажбите на Apple през 2020 г. по класове продукти:

  • MacBook 13-Entry: 40% = 8,6 млн. броя
  • MacBook 13-High End: 25% = 5,4 млн. броя
  • MacBook Air: 25% = 5,4 млн. броя
  • MacBook 16: 10% = 2,1 млн. броя

Спестявания от замяната на Intel с M1

Лаптопите, които използват ARM M1 вместо процесори Intel x86, са MacBook Air и MacBook 13-Entry, като общият им обем на продажби е почти 14 милиона броя.

Разходи на Apple по процесори:

  • ARM-базиран процесор M1: $50 (може да е по-близо до $40)
  • Intel Core i5 Dual-Core за MacBook Air: $200 (може би $175)
  • Intel Core i5 Quad-Core за MacBook 13-Entry: $250 (може би $225)

Разходи за MacBooks с Intel:

  • MacBook 13-Entry: 8,6 млн. x $250 = $2,15 млрд.
  • MacBook Air: 5,4 млн. x $200 = $1,07 млрд.
  • Общо = $3,2 млрд.

Разходи за MacBook с ARM M1:

  • MacBook 13-Entry: 8,6 млн. x $50 = $268 млн.
  • MacBook Air: 5,4 млн. х $200 = $429 млн.
  • Общо = $697 млн.

Това прави спестяване от 2,5 милиарда долара за Apple!

Производителност и живот на батерията

GeekBench публикува наскоро някои данни за производителността, използвайки бенчмаркове, симулиращи реалната работа на лаптопите. Резултатите показват, че MacBook с Apple M1 „издухва” Intel-базираните модели.

Също така, според няколко публикации, животът на батерията на M1-базираните MacBook е около 2 пъти по-висок от техните аналози с Intel!

ARM процесорите за лаптопи са тук, за да останат

Тъй като Apple отдавна разработва ARM SoC за своите iPhone и iPad, увеличението на разходите за ARM SoC за лаптопи вероятно е в диапазона от 100-200 милиона долара. Математиката е лесна и проста за Apple. Компанията спестява над 2 милиарда долара, преминавайки към чипове M1, и получава по-висока производителност, по-дълъг живот на батерията и, разбира се, може да прави нововъведения в силиция (невронни мрежи, графики и т.н.).

Това също предполага, че други разработчици на ARM-базирани процесори за лаптопи, като Qualcomm, вероятно ще имат успех в завземането на пазарен дял при мобилните компютри.

Коментари по темата: „Колко пести Apple от MacBook със собствен M1 чип”

добавете коментар...

  1. (c:

    Първо, за процесор с 16 милиарда транзистора, по най-съвременната технология на TSMC, пожелавам успех на г-н Гупта да ги убеди по $40-$50 да взимат.

    Цената е по-скоро $70/процесор, и то без допълнителните PoP (Package–on–Package) модули, които се добавят.

    Друг фактор, който абсолютно всеки неандерталец, пардон, анализатор пропуска, е простият факт, че цялото проектиране и тестване на тези процесори също струва пари.

    Да, Apple вече имат инженери, които разработват процесори им, но това по-скоро разпределя цената за разработка върху повече продукти, не я премахва.

    Така, че това “спестяване” идва сега, но инвестицията в разработката на собствените процесори, преди да могат да бъдат ползвани, върви от доста години.

    А, между другото, за феновете на benchmarks, вече излязоха такива и с Geekbench, и със Cinebench – който се интересува, да ходи да гледа.

Коментар