Apple пише история, преодоля 2 трлн. долара

Купертинският ИТ гигант Apple бе оценен вчера на над 2 трлн. долара от Уолстрийт
(снимка: Apple)

Apple стана първата американска компания с пазарна капитализация над 2 трилиона долара. Анализаторите побързаха да припомнят, че преди две години производителят на iPhone първи преодоля и бариерата от 1 трилион долара.

Сутрешната търговия вчера на фондовата борса Nasdaq беше донякъде сензационна – акциите на Apple поскъпнаха до $467,77 за брой, което се оказа достатъчно пазарната капитализация на фирмата да достигне 2 трилиона долара.

Така Apple стана първата американска компания с подобна пазарна оценка. Ръководеният от Тик Кук технологичен гигант вече струва повече от половината внесени данъци за миналата година в САЩ, отбелязва Гардиън.

Apple преодоля бариерата от 1 трилион долара пазарна капитализация сравнително скоро – през 2018 година. Само две години по-късно компанията от Купертино вече е двойно по-скъпа.

Но Apple не е първата компания в света, оценена на 2 трилиона долара. Това постижение принадлежи на Saudi Aramco. Саудитската държавна петролна компания прекрачи за кратко границата от 2 трилиона след дебюта си на фондовата борса миналата година.

По-нататъшният растеж на Apple ще зависи от това как потребителите ще възприемат iPhone 12 и от успеха на лаптопите, базирани на собствени процесори. Но изглежда, че няма да има проблем нито с едното, нито с другото.

Бившият изпълнителен директор на Appl Джон Скъли прогнозира преди няколко дни, че пазарната капитализация на Apple ще надхвърли скоро 2 трилиона долара. Според него, до 2025 г. компанията ще струва 2,5 трилиона долара.

Коментари по темата: „Apple пише история, преодоля 2 трлн. долара”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Толкова е относително както са тези 2 трилиона със същия успех могат и да станат на 2 долара.

    Нищо полезно не виждам да правят с толкова много излишни виртуални пари освен борсови спекулации и пукащи се финансови балони.

    Apple дори ще търси Индия да им сглобяват по-евтино телефоните, за да пестят пари горката трилионна компания ще цепи долара на две да спечели нещо в повече.

Коментар