BlackBerry се завръща на пазара за смартфони

Легендарният бранд BlackBerry отново ще зарадва верните си почитатели
(снимка: CC0 Public Domain)

Канадският бранд BlackBerry, един от пионерите на пазара за смартфони, планира завръщане в играта. Това ще стане, както по-рано, с преотстъпване на правата върху марката.

Преди няколко години BlackBerry напълно се отказа от бизнеса със смартфони, продавайки правата за използване на марката на китайската компания TCL. Тя, от своя страна, произвеждаше смартфони BlackBerry в продължение на две години, но в началото на 2020 г. сътрудничеството между двете фирми приключи.

Последното устройство BlackBerry беше KEY2 LE, представено през лятото на 2018 година. Но ето, че сега BlackBerry е сключила нова сделка за правата върху бранда си, съобщават различни източници.

Емблематичното име на пазара на смартфони ще споделят компаниите Onward Mobility и FIH Mobile Limited. Очаква се първият нов смартфон BlackBerry да излезе през следващата година, става ясно от анонс на уебсайта на Onward Mobility. От неговото представяне ще зависи по-нататъшната активност на двете компании.

Акцентът в смартфоните на съживената марка отново ще бъде върху сигурността. Новите устройства ще работят с Android, а първият модел ще има физическа QWERTY клавиатура и ще поддържа 5G. Вероятно смартфонът ще се базира на чип от Qualcomm, но засега това е само предположение.

Малко вероятно е смартфон BlackBerry с физическа клавиатура да стане особено популярен през 2021 година, но при правилен бизнес модел новите притежатели на правата върху марката могат да извлекат пазарни ползи.

Коментар