Microsoft и Intel да приемат ARM, съветва бивш от Apple

Apple вече започна преход към ARM, ще направят ли същото Microsoft и Intel?
(снимка: ARM)

Ще обърне ли Apple отново пазара на персонални компютри с главата надолу? Жан-Луи Гас, бивш шеф за Mac в компанията, смята, че Microsoft и Intel трябва да преминат към ARM архитектура.

Apple вече реши да приведе своите персонални компютри към собствени процесори, базирани на ARM. От доста време и Microsoft експериментира с ARM. Първо с проекта Windows RT, а вече и с нов клас устройства, наречени Always Connected PC. Но засега това е тясна ниша.

Според бившия ръководител на отдела за Mac компютри Жан-Луи Гас, сега, когато Apple минава на ARM, Microsoft просто трябва да направи същото – и не само за своите персонални компютри, но и за Windows РС-тата като цяло, става ясно от публикация на мениджъра в Monday Note.

Какво ще направят Dell, HP и други РС производители, ако Apple предложи значително по-добри лаптопи и настолни компютри, а Microsoft продължава да подобрява Windows за ARM Surface устройства? За да бъдат конкурентни, производителите на компютри ще трябва да последват този пример, защото Apple и Microsoft ще направят остаряла архитектурата x86.

Гас смята, че е логично всичко това да повлияе значително на индустрията като цяло. По-специално, Intel ще трябва да се справи с архитектурата ARM и да предложи на пазара конкурентни продукти. Гас не коментира сървърния сегмент, но там, както е известно, ARM присъства и сега.

Разбира се, това все още е само мнение на един човек, макар и много добре запознат с пазара. В своя анализ Гас разчита предимно на енергийната ефективност на ARM. Но в случая на Windows, която се счита за по-универсална система, енергийната ефективност далеч не е най-важна за всички потребители. Вероятно е твърде рано да се каже, че архитектурата x86 скоро ще залезе.

Коментар