Apple се разделя с Intel – излизат Mac компютри с чипове M1

Новият MacBook Air с процесор M1 предлага до 18 часа живот на батерията
(снимка: Apple)

Дългата раздяла на Apple с Intel вече е официален факт. Технологичният гигант от Купертино представи вчера първите си компютри Mac, които използват собствен силициев чип M1 на Apple – това са новите MacBook Air, Mac Mini и 13-инчовия MacBook Pro. Всички те подобряват живота на батерията и струват еднакво или по-малко от своите предшественици, задвижвани от Intel.

Дизайнът на компютрите по същество е един и същ, но има нещо много различно вътре в тях: новият процесор M1 на Apple, отбелязва CNET. MacBook Air ще се продава на цени от $999 за широката публика – същата цена като по-старата версия, или за $899 на учители. Новият Mac Mini идва на цена от $699, което е със $100 по-малко от предишното поколение. А MacBook Pro стартира от $1299, или $1199 за преподаватели, оставайки на досегашните ценови нива. Предварителните поръчки започват във вторник, а компютрите пристигат в магазините на 17 ноември.

Mac изживява най-добрата си година досега”, заяви главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук по време на голямото събитие във вторник. „Повече клиенти от всякога избират Mac”.

Компютрите използват новия процесор M1 на Apple, изготвен по 5-нанометрова технология, най-модерната за производство на полупроводници в света. M1 има осемядрен процесор – четири производителни ядра и четири енергийноефектни, както и осемядрен графичен процесор, което го прави както мощен, така и щадящ батерията, подчерта Джони Суруджи, старши вицепрезидент на Apple за хардуерни технологии. M1 е два пъти по-мощен от конкурентния чип за лаптоп (вероятно такъв от Intel), докато консумира една четвърт от живота на батерията, каза той.

MacBook Air има 15 часа живот на батерията при безжично сърфиране в мрежата и 18 часа за възпроизвеждане на филми, докато 13-инчовият MacBook Pro може да сърфира в интернет 17 часа с едно зареждане или да възпроизвежда видео в продължение на 20 часа – 10 часа по-дълго, отколкото своя предшественик.

MacBook Pro може да възпроизвежда видео в продължение на 20 часа
(снимка: Apple)

Apple персонализира Mac OS Big Sur, „за да се възползва напълно от всички възможности и мощността на M1”, заяви шефът на софтуерния отдел Крейг Федери. Софтуерът ще стане достъпен за потребителите на Mac в четвъртък.

Вчерашният анонс е трети за Apple през последните три месеца. Слоганът на събитието беше „Още нещо” (прословутата фраза на Стив Джобс – „One more thing”). През септември компанията представи преработените iPad Air и Apple Watch Series 6, а миналия месец обяви iPhone 12.

„Apple силиций за Mac” е последното усилие на компанията да контролира целия хардуер и софтуер на своите продукти. Тя проектира свои собствени процесори за приложения, които действат като мозък в iPhone и iPad, Bluetooth чип, който бързо свързва AirPod с iPhone, и чипове за сигурност, които защитават личните и биометрични данни от опити за хакване. Чрез проектиране на собствени чипове Apple е в състояние да контролира по-добре функциите на устройствата, както и да управлява по-добре графика за въвеждане на нови продукти на пазара.

„С преминаването към вътрешни възможности, Apple се стреми да си върне контрола върху темпото на технологичната пътна карта за процесорните чипове и да създаде обща архитектура за всички свои продукти, което улеснява разработчиците да пишат и оптимизират приложения за екосистемата [на Apple]”, коментира анализаторът на JPMorgan Самик Чатърджи.

Apple използва чипове Intel в своите компютри повече от десетилетие, след като изостави предишния си партньор IBM. Това решение промени компютърната индустрия и помогна на Intel да се превърне в доминиращия производител на компютърни чипове. Но Intel се спъна през последните години. Компанията се опитва да премине към процесорна технология от най-висок клас и изостави усилията си в мобилните чипове и дори продаде бизнеса си с 5G модеми на Apple миналата година. В същото време Apple работи от няколко години върху процесори, които да заменят чиповете на Intel в компютрите Mac.

Загубата на Apple като клиент ще нанесе голям удар на Intel, но ще даде на Купертино по-голям контрол върху функциите и сроковете за пускане на компютрите си. Mac съставляват само малък процент от общия пазар на компютри – 8,5% през третото тримесечие, според IDC, но Apple остава една от най-големите и мощни компании в технологичния сектор. Mac са склонни да имат по-високи цени от базираните на Windows PC и въпреки че много компютърни производители търпят спад на пазарния си дял, този на Apple нараства.

Новият процесор M1 има осемядрен CPU и осемядрен графичен процесор
(снимка: Apple)

Очаква се новите компютри, базирани на силиций от Apple, да имат голямо предимство пред машините на Intel, що се отнася до живота на батерията. Те също така ще се противопоставят на новите компютри с Windows, които са проектирани да приличат повече на мобилни устройства. Qualcomm си партнира с Microsoft и Asus, за да създаде това, което нарича „always-on PC”, но те не се продават в голям мащаб. Може да имат страхотен живот на батерията и постоянна свързаност, но все още не са успели да достигнат производителността на процесорите от Intel и AMD.

Новите Mac на Apple идват, когато милиони хора по света надграждат компютрите си за работа или учене от дома. Лаптопите се продават добре навсякъде. През третото тримесечие глобалните доставки на преносими компютри и мобилни работни станции скочиха с 28% спрямо предходната година, което спомогна за увеличаване на общите доставки на компютри с 13% до 79,2 милиона единици, според Canalys. Продажбите достигнаха нива, които не са наблюдавани от 2011 г. насам.

Но докато Apple актуализира три модела от своите компютри, нейните Mac от най-висок клас се придържат към чипове Intel, поне засега.

Новият MacBook Air е три пъти по-бърз от най-продавания лаптоп с Windows на пазара и е по-бърз от 98% от всички преносими компютри, продавани през изминалата година, каза Лора Мец, мениджър на продуктовата линия. Той разполага с 13,3-инчов ретина дисплей и не се нуждае от вентилатор за охлаждане на машината. „С M1 и Big Sur взехме MacBook Air и го превърнахме в нещо далеч отвъд всеки друг лаптоп”, каза тя.

Air съдържа литиево-полимерна батерия с капацитет 49,9 вата на час и се предлага с 30-ватов USB-C захранващ адаптер. Има две версии на компютъра, като продуктът от по-висок клас се продава на дребно за 1249 долара. И се предлага в три цвята: златен, сребърен и космически сив.

Pro и Air са сходни помежду си. И двата имат два порта Thunderbolt/USB 4 и 3,5-мм жак за слушалки. Те идват с 8GB RAM и могат да бъдат надстроени до 16GB, а SSD устройствата започват от 256GB и могат да бъдат конфигурирани до 2TB. И двете машини също имат 720p FaceTime HD камери и сензори TouchID за отключване.

Pro има малко по-добър екран, по-добри високоговорители, по-голяма батерия (литиево-полимерна 58,2 ватчаса), която увеличава автономността с два часа спрямо Air, и се доставя с 61-ватов USB-C захранващ адаптер. Той е малко по-тежък от Air – тежи 3 килограма срещу 2,8 килограма на Air. Предлага се в сребърeн или космически сив вариант, а версията от по-висок клас струва $1499. Версиите на Intel-базираните MacBook Pro струват 1,799 и 1,999 долара.

ARM-базираният Mac Mini идва на цена от 699 долара
(снимка: Apple)

Междувременно Mac Mini също се предлага в две версии – за $699 и $899. Той има 8GB RAM, която може да се конфигурира до 16GB, а SSD започва от 256GB и достига 2TB. Mini има вграден високоговорител, 3,5-мм жак за слушалки, два порта Thunderbolt/USB-4, два USB-A порта, HDMI 2.0 и гигабитов Ethernet порт. Версията с Intel се продава на дребно за 1099 долара.

Коментари по темата: „Apple се разделя с Intel – излизат Mac компютри с чипове M1”

добавете коментар...

  1. !>

    Излезе келешчето да мрънка за синтетични тестове и след като ги получи, плиткоумното веднага прибегна към квалификации. По стила на писане става ясно, че “тц” и “к” са един и същи дръвник.

    Ми, те хората са написали, че е трудно да се сравняват процесорите, защото единият има специализирани модули за много от задачиите.

    Geekbench 5 дава детайли как е формирана оценката. Вижда се, че тези модули дават предимство на M1, докато в други тестове изостава. Обаче, “незомбираният” дори не знае как да разчете тестовете.

    Моите изводи от синтетичните тестове и една доста детайлна статия на Anandtech са:

    Процесорът на Apple най-вероятно на абсолютна обща производителност (в FLOPS, IOPS и други) е по-бавен от Intel и AMD. Може би дори съществено по-бавен.

    Но, Apple са компенсирали тези слабости с допълнителни специализирани модули. Така постигат същата, че дори по-висока производителност. Или поне така изглежда.

  2. к

    Айде налазиха епъл зомбитата да ни убеждават колко са велики 😀

  3. Anonymous

    Ето ви сравнение на Макбук Еъра, който ще пускат другата седмица, срещу Макбук Про 2019 с най-мощния процесор – Core i9-9880H (8-ядрен с HT = 16 треда):

    “https://browser.geekbench.com/v5/cpu/compare/4651056?baseline=4651284”

    Резултатите на LENOVO 81NX с i9-9880H под Windows са сходни на Макбук Про 2019.

    Изглежда, че сравнението ще е малко по-трудно, защото процесорите на Епъл имат модули за различни допълнителни функции като криптография и други.

    Ако Geekbench се възползва от различните ускорители в M1, сравнението не е чисто.
    Но, дори така резултатите са брутални, Еъра дори няма охлаждане.

    На този етап резултатите са само от Geekbench, де. Интересно какво ще покажат други тестове, когато ги портнат за новите макове.

  4. (c:

    Имам една малка забележчица относно името на вицепрезидента отговарящт за софтуера – на български се произнася Крег Федериги (ударението пада на предпоследното и). Съответно, така се и пише. Е, има и едно глухо “и” преди г-то в Крег, но …

    Относно сравненията, които Apple правят – те винаги са базирани на най-слабия им модел от предишното поколение – стандартни маркетингови номера.

    Т.е. когато казват, новото поколение MacBook Air е с 3,5x по-бърз CPU, това значи сравнено с предишния базов модел MacBook Air.

    В конкретния случай, за MacBook Air, сравнението е с Intel Core i5-1030NG7 – 4-ядрен, с hyperthreading, базова честота от 1,1GHz, турбо до 3,5GHz.

    Нека все пак отбележим за полу-грамотните, че е абсурдно е да се сравняват компютри със 100+ ватови десктоп процесори от Intel / AMD и 300-ватови графични карти от AMD / Nvidia с 10-15-ватов SoC (System-on–a-Chip), който съдържа CPU, GPU, ко-процесори като Neural engine, криптографски модули, SSD контролер и прочее.

    Все пак има “малка” разлика между 450W TDP и 15W TDP …

    Но, спокойно можем да сравняваме мобилните предложения на всички тези компании, защото там консумираната енергия, както и отделената топлина са много съществен фактор.

    Средата на тази година Apple пуснаха преходен комплект за разработчици (Developer Transition Kit), който представляваше Mac Mini с A12Z процесор. 

    Първите резултати с този комплект и Geekbench 5 показаха, че при single-core тестове A12Z изпреварва дори най-бързите мобилни процесори на Intel. Наблягам на МОБИЛНИ. При multi-core A12Z изостава, заради разликата при броя и вида ядра, както и заради наличието на hyper-threading при Интел.

    Постижението, всъщност, е забележително и в крайна сметка покрива целите на Apple, защото са не само много по-добри в Perf/Watt, но и постигат най-малко паритет при абсолютна производителност точно там, където те имат най-големи интереси – мобилни и ултрамобилни.

    С тези процесори Apple си решават съществен проблем, защото последните 3-5 години доставяха лаптопи, чиито шасита бяха проектирани по обещанията на Intel за нови, енергоефективни процесори със съществено по-ниско TDP. Обещания, които така и не се материализираха.

    В резултат, всичките им лаптопи редовно страдат от скалиране на честотата (thermal throttling) и прекомерно загряване на алуминиевия корпус – силно неприятно за потребители в движение, които често ползват компютрите слагайки ги в скута си.

    Сравнението, в производителността, което аз мога да направя:
    Лаптопът, на който всеки ден изкарвам 8+ часа в разработка на софтуер, е с най-мощния мобилен процесор на Интел от 2015г – i7-6700HQ – (4 ядра с HT) и Radeon Pro 460 (да, знам, че Nvidia са по-бързи). Ето как се сравнява това с A12Z:
    CPU:
    – single-core: А12Z е 36% по-бърз
    – multi-core: А12Z е 48% по-бърз

    GPU:
    – A12Z е 40% по-бърз от Radeon Pro 460 (интегрирана срещу дискретна графика).

    Допълнително сравнение с Nvidia карти (пак 2015г, защото конкретното сравнение е с лаптоп от 2015г):
    – A12Z е 35% по-бърз от Nvidia GTX 965M (60W TDP)
    – A12Z е 20% по-бавен от Nvidia GTX 980М (100W TDP, което е абсурд за лаптопи).

    Тъй като е некоректно да се сравняват различни технологични възли (28nm срещу 5nm) от различни години (2015г срещу 2020г), изрових най-новите мобилни GPU-та на Nvidia:

    GeForce RTX 2080 Super Max-Q с 80W TDP (12nm FFN) е 5 пъти по-бърз от A12Z (5nm) при 5-8* пъти по-висока консумация.
    * A12Z е SoC и няма как да изведем консумацията само на GPU-то, но при сравняване на пълната консумация на SoC от 15W, разликата е най-малко 5,3 пъти; по-скоро 7-8 пъти.

    RTX 2060 Super Max-Q е с 65W TDP, там разликата е 3,5 пъти в производителността, но и почти 4,5 пъти в консумацията (пак взимаме пълните 15W на SoC, което не е коректно).

    Също ще отбележа, че Apple проектират GPU-та отскоро, особено сравнено с AMD и Nvidia. Така, че тези числа не означават директно FPS в игрите 😀

    От друга страна, iOS игрите показват забележително добро поведение на доста високи резолюции (2048×2732 при големите таблети). Така, че има надежда и там.

    Всички тези сравнения са с преходния комплект с A12Z, не с M1. Най-вероятно самият M1 няма да има много по-добри резултати, но тези са повече от достатъчни за целите, които Apple са си поставили.

    Все пак M1 влиза в MacBook Air – лаптоп в категория ултрамобилни.

    Базовият MacBook Pro 13” винаги е бил недъгав откъм CPU и GPU, така че с този процесор става далеч по-мощен. Сравнен с i7-9750H (45̇W TDP), М1 би трябвало да е:
    – single-core – 5,6% по-бърз
    – multi-core – 10% по-бавен
    – GPU – 3,4 пъти по-бърз

    Това при около 3 пъти по-ниска консумация на енергия. В ултрамобилен лаптоп. С 15+ часа време за работа.

    Както самите Apple отбелязаха, новият MacBook Air е по-мощен от 98% от лаптопите, които се продават на пазара.

    А, тепърва предстои да представят и далеч по-мощни процесори.

  5. тц

    Респектираща производителност? Я дайте един синебенч да видим колко е респектираща. Колкото един телефон 😀

Коментар