Епълският Mac компютър навърши 35 години

Преди 35 години Macintosh каза „здравей“ (източник: Tim Cook / Twitter)

Apple Macintosh навърши 35 години – за това напомни главният изпълнителен директор на „ябълката“ Тим Кук с публикация в социалната мрежа Twitter.

Преди 35 години Macintosh каза „здравей“. Промени начина, по който мислим за компютрите, и продължи да променя света. Обичаме Mac и днес ние сме горди, че го използват повече хора от всякога, за да следват своите страсти и да създават бъдеще“, каза Кук.

По този повод The Register публикува подробен обзор на историята на Mac. Конкурентът IBM беше пуснал Personal Computer XT по-малко от година преди това, през март 1983, с до 640KB RAM и мощен Intel 8088 процесор.

IBM беше започнала да господства в компютърната индустрия, но PC XT нямаше графичен потребителски интерфейс, като вместо това се придържаше към трезвения команден ред на DOS.

От своя страна, Macintosh имаше GUI, взет от злощастния проект на Apple Lisa, и се продаваше на по-ниската цена от 2 495 долара,“ припомня изданието. Това се равнява на днешни около 6 хиляди долара, коментира The Register.

Коментари по темата: „Епълският Mac компютър навърши 35 години”

добавете коментар...

  1. Saevar

    да добавя и че почти толкова години от кражбата извършена от Бил Гейтс, който стана най-големия лобист и монополист на гърба на Ябълката..

Коментар