Южна Корея забранява инсталирането на „блоутуер“

Телекомите в Южна Корея ще са длъжни да премахнат от продаваните джаджи повечето от предварително инсталираните приложения (източник: CC0 Public Domain)

Новите регулации за ИТ индустрията в Южна Корея ще задължат доставчиците на компютри, таблети, смартфони и други устройства да премахват ненужните предварително инсталирани приложения върху устройствата, които предлагат.

Така нареченият „блоутуер“ (от англ. bloat – раздувам) обхваща програмите, които доставчиците инсталират предварително върху дигиталните устройства, без тези приложения да са необходими на потребителите или да са важни за функционирането на операционните системи.

Този ход има за цел да коригира една ненормална практика, която причинява редица неудобства на потребителите на смартфони и създава нелоялна конкуренция между играчите в индустрията“, заяви в съобщение за пресата Министерството на науката, информационните и комуникационните технологии и бъдещото планиране на Южна Корея.

Мярката ще помогне на потребителите да разполагат с повече място за съхранение на данни върху устройствата си и да разчитат на подобрен живот на батерията, смятат авторите на регулацията.

Съгласно новите насоки, телекомите ще са длъжни да премахнат от продаваните джаджи повечето от предварително инсталираните приложения, с изключение на апликации, които са необходими за функционирането на устройствата – модулите за Wi-Fi свързаност, за комуникация на къси разстояния (NFC), центровете за обслужване на клиенти и приложенията-магазини за купуване и изтегляне на приложения.

Например, телефонът Galaxy S4 на Samsung, продаван от SK Telecom, има предварително инсталирани 80 приложения, включително 25 приложения, заредени от телекома, 39 от Samsung и 16 от Google, отбелязва Yonhap News. Когато новите насоки влязат в сила, поне половината от тези приложения няма да може да се инсталират предварително.

Коментари по темата: „Южна Корея забранява инсталирането на „блоутуер“”

добавете коментар...

  1. дек на дек

    ама на дали… unlock bootloader, сменяш recovery и с нов ROM си цъкаш с кеф:)

  2. Николай

    Супер, много добра новина.

Коментар