Предават звук до конкретен човек чрез лазер

Нова технология позволява предаване на звук чрез лазер до конкретен човек (източник: CCO Public Domain)

Изследователи от Масачузетския технологичен институт са намерили начин да изпращат звукови сигнали директно в ухото на човек от разстояние, използвайки лазерни лъчи, съобщи Engadget.

Технологията се основава на т.нар. фотоакустичен ефект – появата на звукови вибрации в средата, в резултат на поглъщане на светлинната енергия. В случая, лазерният лъч се абсорбира от водните пари, които постоянно присъстват във въздуха.

Учените твърдят, че могат да генерират звук, който се чува само на определено разстояние от предавателя. С други думи, можете да изпратите съобщение на човек, без да се страхувате, че ще го чуе и някой друг, който пресича лъча.

Смята се, че разработката е подходяща дори за относително сухи условия, тъй като във въздуха почти винаги има водни пари, особено около хора. Учените подчертават, че използват лазери, които са напълно безопасни за очите и кожата.

По време на експериментите е предаден звук на разстояние от около 2,5 м, но учените работят за увеличаване на обхвата на технологията. Очакваната комерсиализация на разработката може да представлява интерес най-вече за специалните служби.

Коментари по темата: „Предават звук до конкретен човек чрез лазер”

добавете коментар...

  1. Безсмъртен

    На Винкелщрасе е ежедневие.

Коментар