Volvo тества безпилотни коли в Швеция

Volvo и Veoneer провеждат изпитания на автономни автомобили по пътищата на Швеция (снимка: Zenuity)

Съвместно предприятие на Volvo Cars и Veoneer получи одобрение да започне изпитания на своя софтуер за безпилотни автомобили под управлението на водачи, които не държат волана, по шведските магистрали, съобщи Ройтерс.

Veoneer твърди, че софтуерът на съвместното предприятие Zenuity за автономни коли от ниво 4 – второто най-високо ниво – ще бъде тестван в автомобил Volvo от обучени шофьори, които няма да пипат волана, при максимална скорост от 80 километра в час.

Дружеството е едно от многото, които се борят в надпреварата за разработване на автомобили с автономно управление. Cruise на General Motors неотдавна съобщи, че са готови да внедрят автомобил със самостоятелно управление без ръчно шофиране.

BMW и Audi също вече имат лицензи за тестване на своите безпилотни автомобили. Американската Waymo миналата година спечели одобрение за тестване на автомобили без водач по обществените пътища в Калифорния.

Въпреки това новината от Zenuity е съществена, защото получаването на разрешение за изпитания стана по-трудно след смъртоносната злополука, при която автомобил на Uber уби пешеходец миналата година, а превозното средство бе именно Volvo. Миналия месец Uber възобнови ограничените изпитания по обществените пътища.

Главният технологичен директор на Veoneer Нищант Батра заяви в понеделник, че одобрението за изпитанията в реални условия е „от съществено значение за събирането на важни данни и тестване на функциите“.

Коментар