MediaTek иска да достави повече 5G чипсети от Qualcomm

MediaTek предлага 5G чипсети Dimensity за смартфони от среден до висок клас
(снимка: MediaTek)

Тайванската компания MediaTek прогнозира, че през 2021 г. ще достави около 500 милиона SoC системи, поддържащи мобилни мрежи от пето поколение. Това е много силно изявление, като се има предвид, че годината дори още не е започнала.

Главният изпълнителен директор на MediaTek Рик Цай вярва, че пазарът на 5G ще се удвои през следващата година. Според публикация на Gizmochina, компанията е доставила 200 милиона 5G чипсета през 2020 г. и е изпълнила напълно плана си.

MediaTek се бори за първото място с Qualcomm. Компанията планира да достави 500 милиона 5G SoC за една година. Рик Цай отбеляза, че опитът на компанията в ранните етапи на внедряването на 5G е бил успешен и той вярва, че приблизително същото ще се случи през 2021 година.

Към края на второто тримесечие на годината MediaTek държеше около 26% пазарен дял при 5G чипсетите. През третото и четвъртото тримесечие компанията увеличи доставките си.

С нарастващата популярност на евтините смартфони, MediaTek, която предлага чипсети Dimensity от среден до висок клас, процъфтява тази година. През септември приходите на компанията нараснаха с 61,2%. Около 2,5 милиарда долара е вложила MediaTek в научноизследователска и развойна дейност през 2020 г.

Коментар