Huawei превръща MediaTek в топ заплаха за Qualcomm

Бизнесът на MediaTek може да дръпне рязко в резултат на по-тясното партньорство с Huawei
(снимка: MediaTek)

Санкциите, наложени на Huawei от администрацията на Доналд Тръмп, подтикнаха китайската компания да засили партньорството си с MediaTek до степен, която може да превърне тайванския чипчейкър в много по-силен конкурент на Qualcomm.

Вече стана ясно, че Huawei планира активно да използва платформите на MediaTek в своите смартфони, след като TSMC се подаде на натиска на САЩ и възнамерява да спре да изпълнява поръчки от доскорошния си партньор. Прокрадват се информации, че Huawei и MediaTek планират нов, много по-тесен съюз, отколкото по-рано.

Досега около 70-80% от смартфоните на Huawei използваха едночипови системи HiSilicon, но още тази година ситуацията ще се промени, тъй като китайската компания търси алтернатива на Kirin. Според източници на Gizchina, поръчките на SoC MediaTek за смартфони Huawei вече са нараснали с повече от 300%.

Този ход на Huawei, провокиран от санкциите на САЩ и натиска срещу чипмейкърите, които ползват американски технологии, усилва значително позициите на MediaTek и ще позволи на компанията по-успешно да конкурира лидера в мобилните чипове Qualcomm.

MediaTek заема второ място след Qualcomm на пазара на SoC за смартфони, а новият договор с Huawei рязко увеличава мощта на компанията. Очаква се чипове на MediaTek да се появят в мобилните телефони Huawei от среден и висок клас.

В миналото Huawei използваше чипове MediaTek само в смартфоните си от ниск и среден клас. Наскоро MediaTek представи няколко нови SoC с поддръжка на 5G и планира да разшири своето портфолио, а партньорството с Huawei несъмнено ще даде силен тласък на бизнеса й.

Коментари по темата: „Huawei превръща MediaTek в топ заплаха за Qualcomm”

добавете коментар...

  1. Dinoas

    И още нещо… Лай.а щото това си им иде от вътре

  2. Ценител

    Американските фирми притежават патентите в във високите а и в средните технологии и още по-важно – интелектуалния опит и натрупаните познания.

  3. Момчил

    Пич ти на коя планета живееш всичко се произвежда в Китай и Тайван ,а великите американци произвеждат основно дългове.

  4. Не на монополите

    Ползвам Motorola Moto Z, чиято батерия много бързо се изчерпва. Не става дума за проблемна батерия. От Google Android 8 деактивирах хрома, ютуб и други гугълски приложения. В резултат на това батерията държи два пъти повече, а приложенията работят по-добре. Не смятам, че гугълския андроид е най-добрия вариант спрямо свободния, особено като се има предвид, че Google иска да ни напъха рекламите си, ако може и отзад.

  5. ха

    к:
    >купих една от най-елитните китайски стоки, която се продава в целият свят – оказа се боклук

    к, чакай да се досетя за какво говориш. Да не си си купил iPhone?

  6. Некромонгър

    Китайците не знам какво са измислили, но ако ти така мислиш язък ти за мисленето.

  7. Чочо

    Твоята работа е – Присмял се Хърбел на Щърбел. 😉

  8. Sony

    Ти по-добре се насочи към някоя книжарница, инвестирай в една българска граматика и, после, може би повече хора ще повярват на прогнозите ти за китайската исономика.

  9. Sony

    Ами щом ти присъди смъртна присъда, кои са от Хуауей, че да не се съобразят с нея:)

  10. 112

    Изобщо не е мъртъв бизнеса им, а това че липсва Гугъл даже е плюс. Няма да събират данни най безцеремонно. Прочети книгата на Сноудън и ще прозреш някой неща. 😉

  11. К. К.

    Не знам кого в какво превръща. Това са празни приказки. Едно е сигурно – бизнесът с телефони на Хуауей извън Китай е мъртъв… Заради липсата на приложенията на Гугъл…

  12. Covid-20

    Искам ми се..?Няма да го видим стеб.

  13. Мъдрия

    Китай отдавна имат първа икономика в света, просто го крият… Не знам що си мислите, че САЩ са някаква иконом.сила.Всичко американско се прави в Китай, изключая изкуствената им царевица модифицирана до безбожие!

  14. Виктор

    НЕ може да спреш гората да се разлиства! НЕ можеш и вятъра! Китай са велика нация. Хилядолетна история, не кравари на 200 години…

  15. Rai

    Изказваш се неподготвен.

  16. Говориш

    Глупости!

  17. Хамерикански Кравар

    Абе “к”, ти знаеш ли Киитайците колко неща са измислили. Кажи поне каква е тази китайска стока която се е оказала боклук Iphone ли. Хахахахахахахаха

  18. к

    Стоянчо, китайчетата срещу щатите да тичат, не могат да ги стигнат. Наскоро си купих една от най-елитните китайски стоки, която се продава в целият свят – оказа се боклук, като всичко китайско. Китайчетата само могат да копират, не да измислят, затова сега като им спрат технологиите пак ще се върнат в 80-те години.

  19. Стоян

    Дано сложат край на краварската хегемония в електрониката.

Коментар