Google Messages ще се сдобие с криптиране „от край до край”

Потребителите на Messages от Google скоро ще получат по-надеждно криптиране
(снимка: CC0 Public Domain)

Google подготвя нова и много полезна функция за своето базово приложение за обмен на съобщения чрез Android смартфони – Messages. Криптиране от „край до край” ще направи комуникациите много по-сигурни.

Доказателството за подготвяната нова функционалност е открито в кода на „вътрешен” APK файл за Messages версия 6.2 от журналистите на 9to5Google, наред с други нововъведения.

Messages се явява официалното приложение на Google за обмен на SMS и MMS, както и за чат комуникации по протокола RCS. Откритите следи в APK файла свидетелстват, че Google подготвя криптиране „от край до край” (end- to-end encryption) за RCS чатовете.

Криптираните по този начин чатове могат да бъдат недостъпни за други приложения, например Your Phone – приложение на Microsoft, което осигурява достъп до Android смартфона от Windows 10.

Друга подготвяна новост, открита в кода на Messages, е възможността за превключване към комуникации с обикновени SMS и MMS съобщения, когато интернет връзката е лоша. В този случай потребителят ще получи известие.

Коментар