Huawei ще залее пазара с 5G смартфони на база MediaTek

Очаква се Huawei да пусне множество 5G смартфони с чипсет MediaTek Dimensity
(снимка: MediaTek)

Скоро ще видим на пазара много 5G смартфони Huawei с чипсет MediaTek Dimensity. Ефективността на тази SoC е доста добра и сега тя има немалко клиенти сред производителите на смартфони, включително Huawei.

Още през август се появиха съобщения, че MediaTek разполага с огромен брой чипове на склад, предназначени за Huawei. Очакваше се, че Huawei ще сключи сделка с MediaTek преди забраната на САЩ за продажби на китайския производител да влезе в сила през септември, припомня Gizchina.

Според последни информации, Huawei изглежда е сключила сделката преди 15 септември. Твърди се, че компанията е закупила голямо количество от новия чипсет 5G Dimensity на MediaTek. Това означава, че скоро на пазара ще излязат множество 5G смартфони Huawei с тази SoC.

Сделката между Huawei и MediaTek се отрази и на финансовите резултати на чипмейкъра за третото тримесечие. Приходите на MediaTek достигнаха 3,3 милиарда долара, което е ръст от 44,7% на годишна база, а печалбата възлезе на 467 млн. долара, или с 93,7% повече на годишна база.

MediaTek заяви, че приходите през това тримесечие са нараснали, в сравнение с предходното тримесечие и същия период на миналата година, главно поради увеличаването на пазарния ѝ дял при чиповете за смартфони, доставката на 5G продукти и увеличените продажби на чипове за потребителска електроника, Wi-Fi и управление на захранването.

MediaTek доставяше чипове за смартфони от начално ниво на Huawei. Този път обаче продажбите на чипове от среден и висок клас увеличиха печалбите на компанията. В края на август MediaTek кандидатства пред САЩ за лиценз, за да продължи да доставя чипове на Huawei след 15 септември, но засега няма значителен напредък по въпроса.

Твърди се, че производителите, които искат разрешение от САЩ да правят бизнес с Huawei, не трябва да доставят чипове и компоненти с 5G поддръжка на китайската компания. Ако това е вярно, вероятно няма голяма надежда за MediaTek да продължи доставките за Huawei.

MediaTek и Qualcomm са конкуренти в бизнеса с чипове, но тайванската компания винаги е била в сянката на американския си съперник. Във върховия сегмент Qualcomm очевидно изпреварва MediaTek. Последната прие съдбата си и се концентрира върху пазара на чипове от средно и ниско ниво.

С появата на 5G обаче MediaTek изглежда отново набира скорост. 5G чиповете на тайванския производител излизат на пазара с ново име – Dimensity Series. Тази серия е повратна точка за компанията на пазара за смартфони.

Коментари по темата: „Huawei ще залее пазара с 5G смартфони на база MediaTek”

добавете коментар...

  1. Иван

    Не си в час.аз ще си купя.това е най добрият свартфон.за момента най доброто е huawei нищо че нямат услуги на google.почети малко повече новини за huawei пък тогава приказвай

  2. :o)

    В момента заради икономическата война сащ-китай , хуйвей са силно ощетени, защото им забраниха да ползват Андроид.
    Оттук нататък вече са силно неконкурентни.
    Кой ще си купи нов телефон със странна операционна система? Сигурно доста хора ще се подвуомят. Предвиждам як спад на хуйвей на пазарите.

Коментар