MediaTek моли САЩ да ѝ разрешат доставки за Huawei

MediaTek иска да продължи да доставя чипове на ключов клиент като Huawei
(снимка: MediaTek)

Тайванският производител на чипове MediaTek съобщи, че е поискал от правителството на САЩ разрешение да продължи доставките за Huawei и след средата на септември, когато влизат в сила нови ограничения за бизнес с китайската компания.

САЩ се опитват да изключат Huawei от глобалните доставки на чипове, отбелязва Ройтерс. Наскоро администрацията на Доналд Тръмп затегна ограниченията и забрани на доставчиците да продават чипове на Huawei, при производството на които се използват американски технологии, ако не притежават специален лиценз.

Според анализаторите, MediaTek може да бъде засегната най-силно от предстоящите да влязат в сила ограничения за доставки на чипове за Huawei. Същевременно, тайванската компания информира, че ще спазва правилата и вече е кандидатствала за лиценз.

Санкциите на САЩ ще попречат на Huawei да поръчва чипове и от най-големия производител по договор – тайванската TSMC. Това принуди китайската компания трескаво да се запасява с чипове, преди ограниченията да влязат в сила в средата на септември, за да може да поддържа производството си на смартфони и телекомуникационно оборудване.

Генералното решение на проблема е Huawei да си осигури технологична независимост от САЩ, но това ще бъде изключително трудно и ще отнеме доста време. Компанията може да се надява на промяна в отношенията с администрацията на САЩ в зависимост от развръзката на президентските избори през ноември.

Коментари по темата: „MediaTek моли САЩ да ѝ разрешат доставки за Huawei”

добавете коментар...

  1. Dude

    Обвиняват ги че обработват и анализират информацията минаваща през телекомуникационните им устройства. Хуавей не отричат. Проблемът е че държавата е съсобственик в компанията и в даден момент може по политически причини да въздейства върху комуникациите на друга държава.

  2. Гоуфу

    Какво крадат Китай, бе, колега, крадоха преди години, но тогава щатите си мълчаха, защото китайците им произвеждаха всичко, от а до я, срещу един долар на ден надница. Сега Китай са напред с десет години и подлите американци, гледат да ги спънат, за да не им измъкнат кокала от устата… Но е късно

  3. А Китай?

    Все едно Китай наистина не краде технологии и все едно не правят дъмпинг с помощта на държавата. Положението е – когато атовете се ритат магарета та теглят

  4. гамени

    Америка се държи като злодея в махалата, раздаващ собствено правосъдие с юмруци.

Коментар