Huawei засилва партньорството с MediaTek

MediaTek платформите ще станат част от средното ниво смартфони Huawei
(снимка: Mediatek)

Слуховете, че системи на чип (SoC) от MediaTek могат да се появят в смартфоните на Huawei вместо Kirin, се потвърдиха. Това бе обявено официално от президента на бранда Honor Джао Минг.

Honor представи в Китай смартфона X10, но журналистите бяха любопитни да научат от Джао Минг, че и смартфоните Huawei ще използват SoC MediaTek вместо Kirin, чието производство е затруднено, поради санкциите на САЩ.

Топ мениджърът изтъква, че MediaTek е дългогодишен партньор на Honor и нейните платформи са били използвани в много продукти на китайската компания. „В бъдеще ще използваме и 5G SoC от MediaTek, която винаги е била страхотен партньор”, казва Джао Минг.

Санкциите на САЩ, които забраняват производството на едночипови платформи HiSilicon Kirin на всяко оборудване, използващо американска технология, изведоха партньорството между Honor и MediaTek на ново ниво. Това е само началото – тъй като много устройства Honor всъщност са клонинги на модели Huawei, SoC MediaTek ще се използват без проблеми и в смартфоните Huawei.

Платформите на MediaTek вече се използват в редица евтини модели Honor, като Play 9A, но сега и средният сегмент ще премине към MediaTek SoC, тъй като 5G се поддържа само от върховите SoC на производителя – Dimensity 1000L, 1000, 1000 Plus и Dimensity 820. A това е съвсем различно ниво на сътрудничество и обеми на доставка.

Според предварителните разчети, пуснатите в производство SoC Kirin ще са достатъчни до края на годината. Първите смартфони Honor и Huawei от средно ниво (или дори малко по-високо) със SoC MediaTek могат да се очакват през есента.

Коментари по темата: „Huawei засилва партньорството с MediaTek”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    И ко речИ въпросителния в крайна сметкЪ ?

  2. ?

    1.5 billion devices per year (2018)[2] and

    14% market-share of global smartphone sales (Q3 2017)

Коментар