Apple патентова следващо поколение Touch ID

Смартфоните и таблетите на Apple скоро може да се сдобият с нова Touch ID технология
(снимка: CC0 Public Domain)

Apple получи наскоро патент за следващо поколение Touch ID технология за разпознаване на пръстов отпечатък. Патентът е издаден от Службата за патенти и търговски марки на САЩ.

Заявката за патент е подадена от Apple още през 2019 г. Технологията се базира на сензор за изображения, работещ с инфрачервена светлина и разположен под дисплея, става ясно от публикация на Gizchina.

Основният елемент в описанието на патента е нова оптична система за изображения, която ще излъчва късовълнова инфрачервена светлина през дисплея, докато фоточувствителният елемент ще получава отражение от повърхността на интерфейса, за да картографира изображението от пръстите на потребителите.

С други думи, изглежда това е скенер за пръстови отпечатъци, разположен под дисплея. Патентът на Apple също така поставя сериозен акцент върху „инфрачервената светлина с къси вълни”, която изглежда е ключов компонент в следващото поколение Touch ID.

Не е ясно дали в момента Apple разработва активно новата си технология за пръстови отпечатъци. Компанията се фокусира основно върху Face ID за своите водещи iPhone смартфони. Въпреки това, в близко бъдеще вероятно ще видим тази технология внедрена в iPad или дори в няколко бюджетни iPhone модела.

Коментар