Възходът на инфрачервеното заснемане

Компаниите все по-често използват термовизионни камери за откриване на болни хора
(снимка: FLIR)

„Ерата след Covid”, както я наричат, промени разбиранията ни в много отношения. Носенето на маски стана нормално, електронното пазаруване набра шеметна скорост, „умните сгради” бързо добиха популярност. Заедно с всичко това инфрачервеното снимане се наложи като обичайна практика на много обществени места. Топлинните „карти” в реално време могат да открият болни хора, преди самите тези хора да са осъзнали, че не са здрави.

Термовизионните камери не са новост. Те се използват, например, от експертите по енергийна ефективност за откриване на „течове” в топлоизолациите на сградите. Друго приложение е засичането на изтичания на метан в съоръженията за добив на нефт и газ, което влошава проблема с глобалното затопляне.

След разразяването на епидемията Covid-19 все повече компании започнаха да използват термовизионни камери с цел откриване на болни хора в помещенията с работници. Такъв е случаят, например, с Amazon. В ресторантите на Subway започват да се появяват термокамери. Carnival Cruise Lines, чиито кораби станаха „горещи точки” за разпространението на вируса, заяви, че всички пътници и екипажи ще бъдат проверявани, когато фирмата започне отново да плава.

Използването на термовизионни камери обаче изисква специфични знания и умения. Разчитането на гледките от термовизионните камери е предизвикателство също като четенето на ехографско или рентгеново изображение. Дори една висококласна и добре работеща камера може да доведе до подвеждане, ако не се гледа правилно.

Разстоянието има значение

„Проблемът при сканирането на тълпите е, че измерванията на температурата се влияят от разстоянието от камерата до целта, а в тълпата хората са на различни разстояния”, казва Крис Бейнтер, директор на глобалния бизнес бизнес за FLIR, производител на инфрачервени технологии, цитиран от Ню Йорк Таймс. Има значение на какво разстояние ще се фокусира термовизионната камера, смята специалистът. Почти всички IR камери имат диапазон, в който измерват правилно. Затова няма как да сме сигурни, че в инфрачервената снимка на тълпа – например чакащи в метростанцията – всеки човек „излиза” правилно.

Различни хора, различни температури

Има и други фактори, които трябва да се вземат предвид. „Основната телесна температура има леки разлики за всеки различен човек”, каза Бейнтер. „Това, което е нормално за мен, може да е различно от нормалното за вас. Това може да бъде обусловено от възрастта, пола, етническата принадлежност, диетата или скорошните фитнес-упражнения”. През целия ден телесната температура на всеки човек се променя постоянно – тя е една сутрин, друга следобед, трета през нощта.

Околна среда

Не по-малко значение имат факторите на околната среда. В горещ летен ден всичко е топло, особено обектите, които се огряват от слънце. Тогава инфрачервените снимки могат да добият съвсем различен вид и да подведат тези, които ги „четат”. Самите хора също са по-горещи от обичайното.

Лична неприкосновеност

Нарастващото използване на IR технологията предизвиква доста тревоги относно поверителността, личната неприкосновеност. Експертите по граждански свободи предупреждават, че става дума за събиране на данни за хората и използването на тези данни без изричното съгласие и разрешение на самите хора.

„Пътят към ада е посипан с добри намерения. Масовото внедряване на камерите трябва да се разглежда като точно това, което е – масовото видеонаблюдение и по-нататъшно нормализиране на повсеместността на камерите”, казва Ед Джераити, технолог от Privacy International, британска неправителствена организация, фокусирана относно правата за поверителност.

„Правилно” използване

След всичко това остава въпросът дали технологията все пак може да се използва коректно, етично? Да, може. Дали е добре да се използва? Зависи кого питаме.

Въпреки всичко може все пак да се окаже, че има полза. В едно училище, в което всеки ден влизат 1500 ученици, появата на дете с висока температура може да го отведе в лекарския кабинет, а ако то се окаже болно и остане на лечение у дома, това ще спести разболяването на няколко десетки други деца. Което не само ще облекчи учебния процес, но ще спести и болничните отсъствия на родителите. А това е достатъчно оправдание да се постараем да използваме IR камерите коректно.

Коментар