Сензорът за пръстов отпечатък все по-често е под дисплея

На пазара се появяват все повече смартфони, в които скенерът на пръстов отпечатък се намира непосредствено под дисплея. TrendForce прогнозира, че делът на устройствата с подобен дизайн ще нарасне от 3% през настоящата година до 13% през 2019 г.

Мястото на разполагане на скенера на пръстов отпечатък е актуален проблем за производителите на смартфони. Биометричният сензор заема голямо място на корпуса на устройство и поради това разработчиците експериментират с различни решения.

Често скенерът се вгражда на гърба на смартфона или в бутона на предния панел – това позволява лесно разблокиране и използване на устройството с една ръка, но във втория случай ограничава възможностите за разширение на площта, заемане от предния панел.

Тази година в смартфоните се появиха оптични и ултразвукови скенери на пръстов отпечатък, разположени непосредствено под дисплея, които реагират на докосване в определена област на екрана. Модели с такива сензори предлагат например Samsung, Vivo, Huawei, Xiaomi и Oppo. Това несъмнено развързва ръцете на дизайнерите за нови решения, а в известна степен е по-удобно и за потребителите.

Според пазарните наблюдатели, до неотдавна развитието на технологиите за идентификация на потребителите по пръстов отпечатък е било задържано от слабата ефективност на производството и недостатъчните инвестиции от страна на разработчиците.  Но нарастващото търсене на дактилоскопични скенери от страна на производителите на смартфони подтикна чипмейкърите да вложат средства в създаване на по-евтини сензори.

Така например, през 2017 г. вградените в дисплеите датчици на пръстов отпечатък от Synaptics струваха от 12 до 15 долара, докато през 2019 г. се очаква цената им да падне до по-малко от 8 долара. Благодарение на достъпността им, подобни сензори ще се появят не само във флагманските смартфони, но и в моделите от среден и нисък клас.

Qualcomm напредва с разработката на ултразвукови датчици за пръстов отпечатък, инсталирани под дисплея. Според прогнозите, през 2019 г. такива ще бъдат 6,3% от всички дактилоскопични скенери за смартфони. При това, целият пазар на дисплейни сензори може да нарасне няколко пъти през следващата година, а оптичните решения на Synaptics и Goodix ще загубят доминиращите си позиции.

По-рано платежният оператор MasterCard пусна карта с вграден скенер на пръстов отпечатък. За използване на технологията е необходимо, при получаване на картата, потребителят да регистрира своя пръстов отпечатък в банката и тази информация да бъде записан в цифров вид в чипа на картата.

Коментари по темата: „Сензорът за пръстов отпечатък все по-често е под дисплея”

добавете коментар...

  1. Шишков

    Всички обикновени хора ще бъдат сканирани за пръстови отпечатъци като престъпници.
    Ако ще да падне цената и под 1 долар не ми требе да имам такъв сканер в телефон.

Коментар