Apple плаща $1 млрд. за модемния бизнес на Intel

Тим Кук е убеден, че Apple трябва да притежава и контролира основните технологии зад продуктите, които произвежда (снимка: Apple)

Apple направи голяма стъпка към подсигуряване на бизнеса си със собствени чипове за смартфони чрез покупка на част от модемния бизнес на Intel в сделка на стойност 1 млрд. долара, съобщи Ройтерс, позовавайки се на официално изявление от двете компании.

Около 2200 служители на Intel ще се присъединят към Apple, заедно с интелектуална собственост, оборудване и договори за лицензиране. В комбинация със съществуващото портфолио, Apple ще има 17 000 патента за безжични технологии, вариращи от стандарти за клетъчна комуникации до модеми.

Така компанията от Купертино става по-мощен играч в глобалните преговори за лицензиране, които вероятно ще се проведат между големите притежатели на 5G патенти, като Huawei Technologies.

Акциите на Intel поскъпнаха с 5,7% до 55,05 долара след обявяване на сделката и финансовия доклад на компанията, според който печалбите са по-добри от очакванията на анализаторите. Акциите на Apple се повишиха с 0,1% до $207,29.

След сделката Intel ще запази правото си да разработва модеми за устройства, различни от смартфоните – персонални компютри, промишлено оборудване и автомобили със самостоятелно управление.

Модемните чипове свързват устройства като iPhone към безжични мрежи за данни, но Apple винаги е разчитала на външни доставчици за този важен компонент. Intel се позиционира като единственият източник на модемни чипове за iPhone през последната година, след като Apple влезе в продължителна правна битка с предишния доставчик Qualcomm, заради практиките му за лицензиране на патенти.

Изненадващо, Apple уреди спора с Qualcomm през април, което й позволи отново да използва модемните чипове на компанията. Само няколко часа след споразумението Intel обяви, че ще напусне бизнеса с модеми за смартфони.

Досега Apple поглъщаше предимно малки компании, което прави сделката с Intel втората по големина в историята на компанията след покупката на Beats Electronics за $3,2 млрд. през 2014 г.

Сделката с Intel ще помогне на Apple в стремежа й да създаде свой собствен модем чип. Два от най-големите глобални конкуренти на Apple – Samsung и Huawei – вече разполагат със собствени модемни чипове.

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук отдавна казва, че компанията иска да контролира собствената си технологична съдба, което анализаторите наричат ​​„Доктрината на Кук”.

„Ние вярваме, че трябва да притежаваме и контролираме основните технологии зад продуктите, които произвеждаме”, каза Тим Кук пред инвеститори още през 2009 г.

Коментари по темата: „Apple плаща $1 млрд. за модемния бизнес на Intel”

добавете коментар...

  1. ..

    Ей, забавлявате ме много.

    “Доктрината Кук” е напълно невярно твърдение.

    Стив Джобс изключително често цитира Алан Кей (Alan Kay):
    “Хората, които са наистина сериозни в разработката на софтуер, трябва да правят свой собствен хардуер.”
    в оригинал: “People who are really serious about software should make their own hardware.”

    ARM Holdings стартира под името Advanced RISC Machines Ltd като съвместно начинание между Acorn Computers, Apple Computer и VLSI Technology.

    Джобс винаги се е стремял да следва принципа на Алан Кей, дори когато беше в NeXT Computer.

    Така, че тази “доктрина” е на Джобс, не на Кук.

Коментар