Apple ще се отърве от Intel по-рано от очакваното

Първите компютри на Apple с ARM процесори се очакват до края на годината
(снимка: CC0 Public Domain)

Apple обяви наскоро план за преминаване към собствени процесори в своите компютри – процес, който официално би трябвало да отнеме две години. Очакваше се първите ARM-базирани лаптопи с американския бранд да се появят през втората половина на 2021 г., но по последни информации те могат да излязат още тази година.

Тайвански производители на компоненти вече са започнали да доставят компоненти за следващо поколение MacBook Pro и MacBook Air, така че новите ARM лаптопи могат да излязат много по-рано от очакваното, твърди Pocket Now.

Ако Apple пусне 13-инчови MacBook Pro и MacBook Air със собствени процесори до края на 2020 г., очакванията са да бъдат продадени общо 16-17 милиона лаптопа тази година, в сравнение с 14,5-15,5 милиона MacBook, доставени година по-рано.

Тайванският източник вярва, че 13-инчовите MacBook Pro и MacBook Air с ARM процесори ще бъдат пуснати до края на 2020 г. И тази увереност почти съвпада с прогнозата на анализатора Минг-Чи Куо от KGI Securities, който очаква тези модели да се появят или в края на 2020 г. или през първото тримесечие на 2021 г.

Смята се, че TSMC, технологичният партньор на Apple, е започнал производство на SoC за Apple ноутбуци по 5-нанометрова технология в малки количества още през първата половина на тази година. Обемът на производство на тези SoC ще се увеличи през следващата година.

Предполага се, че паралелно на пазара ще съществуват както новият MacBook Air, така и 13-инчовият MacBook Pro на база ARM, въпреки че според някои източници преходът на Apple към собствени процесори ще направи тези модели толкова еднакви, че единият ще стане излишен. В същото време преминаването към ARM SoC може да доведе до намаляване на цените на епълските лаптопи.

Коментари по темата: „Apple ще се отърве от Intel по-рано от очакваното”

добавете коментар...

 1. тц

  Кое се изравнява по производителност с най-мощните интелски чипове, като е наполовина производителен от 9-та генерация, 10-тата генерация е още по-мощна, а пък за последните дзверове на АМД, да не говорим, че там сигурно са на 10%. Всичко се прави с цел да максимизират печалбата тия алчници, а за епълфенбойчетата е ясно, че не разбират от компютри и им е все тая какво ще им пробутат.

 2. (c:

  Не знам кой ви е излъгал, че се е очаквало чак догодина да има ARM-базирани Apple компютри 😀

  Беше повече от ясно, че още тази година ще пуснат първите такива машини, като се очаква целият преход да им отнеме 2 години.

  В крайна сметка, дори сега A12Z е по-мощен от Core i3 и i5, които слагат в MacBook и MacBook Air – 2 и 4-ядрени, без hyperthreading, заради TDP-то.

  Предишният преход им отне 9 месеца, но тогава на пазара вече имаше интелски процесори с необходимата изчислителна мощ.

  За момента Apple имат предимство при мобилните устройства и биха могли да постигнат по-добри резултати и при лаптопите, защото процесорите на Интел доста лесно прегряват и се налага да свалят честотата, а оттам и производителността.

  В този смисъл, дори и Apple да не могат да достигнат пиковата теоритична производителност на мобилните интелски процесори*, поради ограничените TDP на лаптопите, нямат проблеми да постигнат дори по-висока производителност в реални условия, просто защото имат няма да скалират честотата.

  * По тестовете A12Z достига дори най-бързите мобилни процесори на Интел.

  А, в комбинация с нискоенергийните ядра, лаптопите с тези процесори ще имат и безобразно дълъг живот на батерията.

  За другите Mac на Apple:

  Mac mini никога не е блестял с производителност, най-вече защото и той е практически лаптоп без монитор. И там Apple могат да блеснат, дори като намалят допълнително физическия размер на продукта.

  При настолните компютри и работните станции, обаче, ситуацията е много, много по-различна – Xeon процесорите освен, че са многоядрени – 6, 8, 12, 16, 24, 28 ядра – са и по-бързи и по-стабилни от обикновените. Там ще е мноооого интересно Apple какво ще направят – с iMac, iMac Pro, Mac Pro …

Коментар