Излязоха първи тестове на Mac с процесор ARM

Базираният на ARM процесор mac mini вече е на разположение за разработчиците
(снимка: Apple)

Преди броени дни Apple официално обяви, че се отказва от процесорите Intel в своите Mac компютри в полза на собствено разработени ARM чипове. Преходът ще отнеме две години, но вече се появиха резултати от първи тестове.

Apple започна да доставя на свои партньори комплекта за разработка Developer Transition Kit – версия на компютъра Mac mini на база едночипова система (SoC) A12Z Bionic и емулатор Rosseta 2. Очаквано, в интернет изтекоха резултати от тестове с тази платформа, които са доста интересни.

В базата на бенчмарка Geekbench се появиха записи, които показват, че ARM-базираният Mac mini под управление на macOS набира 736-844 точки в едноядрен режим и 2632-2962 в многоядрен. За сравнение, новият таблет iPad Pro със SoC A12Z Bionic има резултати в същия тест съответно 1110 и 4600.

Данните показват, че в едноядрен режим разликата между Mac mini и iPad Pro е около 30-35% в полза на таблета, докато в многоядрен режим компютърът има близо два пъти по-малък резултат, което изглежда странно.

Но обяснението е просто. Достъпният в момента емулатор Rosetta 2 може да работи само с четири процесорни ядра (което е отразено в резултатите от бенчмарка), докато A12Z Bionic е осемядрена SoC, така че резултатите са логични.

Developer Transition Kit отстъпва значително и на оригиналния Mac mini с процесор Intel от осмо поколение, който излезе през есента на 2018 г. Моделът на база Intel Core i5-8500B събира 1015 точки в едноядрен режим и 5272 точки в многоядрен.

Първият Mac компютър на база ARM процесор се очаква още тази година. Засега няма информация на какъв точно чип ще стъпи новото поколение компютри на Apple.

Коментари по темата: „Излязоха първи тестове на Mac с процесор ARM”

добавете коментар...

  1. :o)

    Така така……тръгват да се сриват…първо по производителност, после по продажби ,
    после по креативност и накрая – фалит на компютърното звено…

    ще ги крепят само зомбитата на които и лайно в плик може да им продадеш само да пише
    iPhone

  2. ..

    Естествено, че няма информация.

    Но, със сигурност се знае, че A12Z няма да се ползва в макове, това Крег Федериги го каза в прав текст.

Коментар