Путин въвежда „най-ниските данъци в света” за ИТ фирмите

Путин обеща на ИТ фирмите данъци, по-ниски от тези в Ирландия и Индия
(снимка: CC0 Public Domain)

Руският президент Владимир Путин обяви по-рано този месец предложение за рязко намаляване на данъчната тежест за ИТ компаниите, опериращи в страната. Според държавния глава, необходимо е рязко да се намалят едновременно осигурителните вноски и данък печалба.

По-конкретно, Путин предлага да се намали осигурителната тежест за ИТ фирмите от сегашните 14% до 7,6%. Според него, това не трябва да се прави само за конкретен период, а безсрочно.

„Вярвам, че в областта на информационните технологии можем и трябва да вървим по-далеч. Сега премиалната ставка за такива компании е 14% за периода до 2023 г. Предлагам да я намалим до 7,6%. И не временно, а безсрочно”, каза Путин, цитиран от руските медии.

Държавният глава предлага също да се намали драстично данък печалба за ИТ компаниите – не наполовина, както при осигуровките, а почти седем пъти. В момента данък печалба за ИТ фирмите в Русия е 20%, но Путин предлага този данък да стане 3% и също безсрочно.

„Всъщност това ще бъде една от най-ниските данъчни ставки в света”, подчерта руският президент. Намаляването на данък печалба до 3% „е не само сравнимо, но дори и по-добро, отколкото в юрисдикции, които днес са привлекателни за ИТ бизнеса, като индийската и ирландската”.

Ставката за данък печалбата в Ирландия е 12,5% за търговски приходи и 25% за нетърговски. Миналата година властите в Индия намалиха данък печалба от 30 на 22%, а за индустриалните предприятия, регистрирани след 1 октомври 2019 г. и стартиращи производствени линии преди март 2023 г., данъчната ставка е 15%. У нас данък печалба е 10%.

Не се съобщава обемът на бюджетните разходи, необходими за тази данъчна реформа в Русия. Според федерални служители, на които се позовава „Ведомости”, обезщетението за бюджета вече е намерено. Предложеният от Путин пакет за подкрепа не е антикризисна мярка, а по-скоро стратегия за дългосрочно развитие на ИТ индустрията.

Коментари по темата: „Путин въвежда „най-ниските данъци в света” за ИТ фирмите”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Е да де, зарибяват с 3% а после ти крадат бизнеса или те арестуват. И нула да е, за мен няма значение. Руските тех фирми ще са доволни все пак.

  2. :o)

    Наскоро попитах някой чувал ли е за Руски софтуер без който света не може?
    Е не се намериха отговори.

    Дядя Путлер отлично знае че са теторазрядна тоталитарна държава и се чудят откъде и как
    да привлекат ИТ и Технологични гиганти там.
    Само че с този “нов ред” и “нова студена война” май ще си кодират само модели на ушанки 😉
    и после с 3те процента данък “разработчиците” ще идат в “деревнье” да обърнат по една
    водка + сельодка 😉

Коментар