Салвадор отмени напълно данъците за ИТ компании

ИТ бизнесът в Салвадор получи подкрепа от управляващата партия с премахване на данъците
(снимка: CC0 Public Domain)

Законодателите от управляващата партия на Салвадор одобриха тази седмица законопроект за премахване на данъците за период от 15 години за компании, разработващи изкуствен интелект (AI) и други компютърни технологии, за да направят страната по-привлекателна за развитието на ИТ сектора.

За намаляване на данъка върху технологиите се застъпи президентът Наиб Букеле, който за първи път говори за такъв закон в края на миналия месец, припомня Ройтерс.

Вече одобреният законопроект освобождава технологичните компании от данък върху дохода, данък върху капиталовите печалби и местни правителствени данъци, както и от тарифни плащания за вносни стоки, от които технологичните предприятия се нуждаят.

За приемането на закона гласуваха 69 от 84 народни представители. „Чрез тези ползи помагаме за развитието на технологичния сектор в нашата страна, както и на производството, което ще помогне за създаване на нова индустрия”, коментира по време на дебата Родриго Аяла, депутат от управляващата партия „Нови идеи”.

През 2021 г. Салвадор направи фурор като първата страна, която прие биткойн за законно платежно средство заедно с щатския долар. Очаква се премахването на данъците за ИТ бизнеса да осигури устойчив растеж на технологичния сектор в страната и да привлече нови инвестиции.

Коментари по темата: „Салвадор отмени напълно данъците за ИТ компании”

добавете коментар...

  1. :o)

    нова офшорна зона за биткойни 🙂

Коментар