Още една страна с данъци върху крипто-доходите

Все повече правителства по света започват да регулират строго крипто-операциите
(снимка: CC0 Public Domain)

Индонезия планира да начислява данък добавена стойност (ДДС) върху транзакциите с крипто-активи и данък върху доходите върху капиталовите печалби от подобни инвестиции в размер на 0,1% от всяка транзакция. Новият налог влиза в сила от 1 май, съобщи данъчен служител на фона на бум в търговията с цифрови активи.

Интересът към цифровите пари бе разпален в страната по време на пандемията. Броят на притежателите на крипто-активи скочи до 11 милиона в края на 2021 г., отбелязва Ройтерс.

Миналогодишните транзакции с крипто-активи на пазарите на стокови фючърси достигнаха 859,4 трилиона рупии (59,8 милиарда долара), което е над 10 пъти повече от стойността на транзакциите през 2020 г., показват данни от Регулаторната агенция за търговия с фючърси на стоки.

На индонезийците е разрешено да търгуват крипто-активи като стока, но не и да ги използват като средство за плащане. Правителството все още работи по наредбата за прилагане на данъците.

„Крипто-активите ще подлежат на облагане с ДДС, защото са стока, както е определено от министерството на търговията. Те не са валута”, каза служителят Хесту Йога Саксама на брифинг за медиите. „Така че ще наложим данък върху доходите и ДДС”.

Ставката на ДДС върху крипто-активите е доста под 11%, каквато е наложена върху повечето индонезийски стоки и услуги. В същото време данъкът върху доходите върху капиталовите печалби, при 0,1% от брутната стойност на транзакцията, съвпада с този за акциите.

Коментари по темата: „Още една страна с данъци върху крипто-доходите”

добавете коментар...

  1. Blah

    Индонеция?

Коментар