SpaceX прекратява производството на Crew Dragon

От 2020 година досега Crew Dragon изведе пет екипажа в космоса
(снимка: NASA)

SpaceX ще спре производството на нови совалки Crew Dragon, след като приключи работата по своята четвърта и последна капсула. Потвърждавайки новината, частната космическа фирма на Илон Мъск каза, че ще продължи да произвежда компоненти за космическите кораби от серията и че ще запази капацитета си за допълнителни капсули Crew Dragon, ако възникне необходимост.

Като се има предвид естеството на Crew Dragon като совалка за многократна употреба, винаги се е знаело, че SpaceX ще произведе ограничен брой космически кораби, отбелязва Engadget. Досега обаче не беше известно колко капсули планира да произведе компанията, преди да преустанови този род дейност и да премине към други проекти.

От първия си полет с екипаж през 2020 г. досега Crew Dragon е извела пет екипажа в космоса, включително първия в историята изцяло граждански полет в края на миналата година. Като част от текущата си програма Commercial Crew, НАСА планираше да използва капсулата на Space X за превоз на астронавти до Международната космическа станция в шест отделни мисии. Наскоро обаче НАСА заяви, че ще използва кораба за още три полета.

Краят на производството на Crew Dragon бе обявено в момент, когато SpaceX се стреми да получи сертификация за следващо поколение тежка ракета за многократна употреба Starship. Космическият кораб е ключова част от плановете на SpaceX, включващи полети до Луната и Марс. След няколко закъснения Илон Мъск наскоро каза, че фирмата се надява да проведе първия орбитален тест на Starship през май.

Коментар