Илон Мъск показа Starship Mk1 – кораба за Марс

Starship Mk1 в междупланетна версия ще има 37 двигателя Raptor (снимка: SpaceX)

Илон Маск официално представи космическия кораб Starship Mk1 на площадката на SpaceX в Тексас. Час и половина топ мениджърът говори за Mk1 и накрая обеща да го изведе в орбита след шест месеца. Ако всичко върви по план, комерсиални полети през 2021 г. изглеждат съвсем реални.

Представяйки кораба, Мъск говори много за изследването на космоса. Ето, например, две от неговите изявления:

„Съзнанието е много рядко и ценно нещо и трябва да направим всичко възможно, за да поддържаме светлината на съзнанието. Мисля, че трябва да направим всичко възможно, за да станем многопланетен вид и да разширим съзнанието си отвъд Земята, и трябва да го направим сега”.

„Най-важният пробив, който ни е необходим, за да се превърнем в космическа цивилизация, е космическо пътуване, подобно на въздушното пътуване. Бърза ракета за многократна употреба е свещеният граал на космоса”.

Starship Mk1 е еволюция на първия кораб Starhopper, който беше използван за тестване на двигателите Raptor. Като цяло, мисията на Starhopper е завършена, но корабът все още се намира на тренировъчната площадка на SpaceX в Бока Чика, само на два километра от Mk1.

Прототипът на Mk1, представен от Мъск, е една от двете ракети, сглобени от SpaceX. Другата ракета, Mark 2, се намира на нос Канаверал, откъдето компанията извършва по-голяма част от своите изстрелвания.

Мъск увери, че първият полет на Mk1 ще се случи след един-два месеца – от Тексас, по суборбитална траектория. Следващата стъпка е първи полет в орбита, който ще се извърши в рамките на 6 месеца. След това – полети до Луната и Марс.

В окончателния си вид Mk1 ще се задвижва от 37 двигателя Raptor, които осигуряват два пъти по-голяма тяга от ракетните двигатели на Falcon 9. Орбиталната версия на Mk1 ще се задвижва от шест двигателя Raptor, но прототипът Mark1 ще завърши първите си суборбитални полети само с три двигателя. SpaceX вече има 12 такива двигателя.

Височината (или дължината, в зависимост от позицията на Mk1) е почти 50 метра, а масата с пълно натоварване на горивото е 1400 тона. Корабът ще може да транспортира до 100 души при дълъг полет и да превозва около 100 тона полезен товар.

Версията Starship Super Heavy ще бъде по-мощна и по-тежка от ракетата Saturn V на НАСА, която закара астронавтите от Apollo на Луната. Според Мъск, Super Heavy ще осигури два пъти по-голяма тяга от Saturn V. Подобно на другите космически ракети на SpaceX, Starship Mk1 ще може да кацне обратно на Земята след полет в космоса.

Коментари по темата: „Илон Мъск показа Starship Mk1 – кораба за Марс”

добавете коментар...

  1. ха

    Той Мъск за първи път си мечтае за ракета и не знае как се прави. Дали изобщо четохте статията. Ако ракетата не успее да долети до околоземна обрита без ускорители, тогава как си представяте да може да пренесе човек до Марс?! Или за Марс ракетата вече ще има 50 комплекта ускорители…
    А това, че ракетата прилича на силоз си е самата истина. Да беше се постарал поне да й удари една боя, както навсякъде се прави. Или да не я показва докато не я завърши. Но вероятно наистина е закъсал и гледа да повиши рейтинга си с реклама.

  2. Anonymous

    Абе не ви ли писна да се впрягате на бръщолевенията на тази марионетка?

  3. Anonymous

    Това прилича по – скоро на силоз на някоя ферма.

  4. Anonymous

    Не вярвам това на снимката да може да лети. Прилича по – скоро на паметник или скулптура някаква. Или на реклама. Тежките ракети винаги имат ускорители, които се отделят след излизане на орбита. Толкова тежки ракети като тази би трябвало да имат даже няколко фази ускорители. Пишете в ГУГЪЛ “space rocket” и идете на картинки. Няма да видите нищо с подобна форма, просто защото няма. Тази форма не става за нищо друго, освен за детска катерушка или филмов декор. Мъск вдига шум пак. Привлича внимание. В това е много добър. Явно е окъсал с парите.

  5. Радико

    Въобще не е прекалил и ще го направи въпреки, че ми се струва, че концепцията за директен полет до марс ми се струва малко погрешна.

  6. Българин

    Прекалил е с филмите този.

Коментар