SpaceX го направи! Crew Dragon изведе астронавти в орбита

Crew Dragon изведе в орбита двама американски астронавти
(снимка: SpaceX)

Американската космическа индустрия имаше своя исторически момент снощи. За първи път частна компания изведе човек в космоса. Това стана на борда на кораба Crew Dragon, изстрелян с ракета за многократна употреба Falcon 8 на SpaceX.

Първият пилотируем полет на Crew Dragon трябваше да се състои на 27 май, но 17 минути преди старта изстрелването беше отменено, заради лоши атмосферни условия. Следващият прозорец за излитане бе насрочен за 30 май и този път пускът се състоя.

Falcon 9 излетя успешно от комплекса Launch Complex 39A във Флорида и преодоля звуковата бариера. Първата степен се отдели от ракетата и кацна благополучно на плаващата платформа „Of Course I Still Love You”.

Скоро след това се отдели втората степен и двамата астронавти – Робърт Бенкен и Дъглас Хърли – се оказаха на околоземна орбита на височина 200 км. В близките часове Crew Dragon ще достигне Международната космическа станция.

При доближаване до МКС, корабът ще се опита да се скачи със станцията в автоматичен режим. Ако възникне проблем, екипажът ще поеме управлението ръчно.

На борда на МКС астронавтите ще се срещнат с екипажа на 63-тата експедиция – Крис Касиди, Анатолий Иванишин и Иван Вагнер. Очаква се Робърт Бенкен и Дъглас Хърли да останат в орбита от 1 до 4 месеца, в зависимост от състоянието на кораба.

В края на мисията Crew Dragon ще се откъсне от станцията и ще се завърне на Земята. По план, кацането трябва да стане в Атлантическия океан, откъдето астронавтите ще бъдат взети от кораба SpaceX Go Navigator.

За пореден път SpaceX, ръководена от Илон Мъск, влезе в историята. Тя е първата частна компания, която извежда хора в космоса. Освен това за първи път от закриване на програмата Space Shuttle (през 2011 г.) се извършва изстрелване на пилотируем космически кораб от територията на САЩ.

В допълнение, САЩ вече няма да са зависими от руските ракети-носители „Союз-ФГ” и „Союз-2.1А” и да плащат по $35 млн. за всяко изстрелване. Пускането на Falcon 9 с кораб Crew Dragon ще им струва около $62 млн., но товароподемността е 25 тона, в сравнение с 8 тона на руските апарати.

Коментари по темата: „SpaceX го направи! Crew Dragon изведе астронавти в орбита”

добавете коментар...

  1. ха

    Какво излезе – някой не прави разлика между километра за секунда и секунди за километър (което си е точно реципрочната стойност). Но то и иначе правилните изчисленията дават малко над 22 пъти, а не 25…

  2. Anonymous

    1 km = 2,9 c

  3. Anonymous

    speed of sound in air is about 343 metres per second (1,235 km/h; 1,125 ft/s; 767 mph; 667 kn), or a kilometre in 2.9 s or a mile in 4.7 s.

  4. wikipedia

    звук = 0.343 км/с

  5. Геният немой смята

    Musk:

    iss се движи с 25 пъти скороста на Звука.

    iss = 7,6 km/c
    зyвк = 2,9 km/c

Коментар