Анализатори: 2022 e „година на завършване“ за 5G

Над 2/3 от големите икономики по света вече имат пето поколение мрежи, идната година очакваме бум на Open RAN технологиите (снимка: CC0 Public Domain)

5G е била „горещата“ нова технология на 2022 г. Тя се е превърнала от пазарно предложение в глобален феномен, като 5G мрежите вече са активни в 47 от 70-те най-големи икономики в света (по БВП). Пето поколение мрежи вече имат 2497 града в 92 държави по света, по данни на Viavi Solutions.

Седмият годишен доклад на индустриалните анализатори за състоянието на 5G показва още, че още 23 държави са „на прага“ на 5G, провеждайки изпитания преди пускането на комерсиални услуги. Още 32 страни пък са обявили своите намерения да строят 5G. Това означава, че има само 48 държави, много от тях по-малки островни нации, които не са обявили публично планове за 5G, според Viavi.

Общо 18 страни обявиха първото си внедряване на 5G през 2022 г. Те включват две от най-големите развиващи се икономики, Индия и Мексико, както и други бързо развиващи се региони като Ангола, Етиопия и Гватемала.

Сблъсък на суперсилите

И все пак може би най-интересен е фактът, че сблъсъкът на суперсилите САЩ и Китай се случва също и на „арената“ 5G. В тази схватка изглежда, че първата измества втората в класацията на 5G градовете. Броят на населените места в САЩ с наличие на 5G мрежи е нараснал до 503 в сравнение с 297 през май 2022 г. Това представлява 69% увеличение.

Китай обаче остава напред по други ключови показатели, уточняват анализаторите. Азиатската страна е с по-добри постижения от гледна точка на „дълбочината“ на 5G покритието. Остава начело и по отношение на скоростите на пренос на данни, броя на 5G абонатите и вече разположените базови станции.

Прагматизъм и реализъм

Потвърждавайки тенденция, която става все по-изразена с течение на времето, проучването установи, че производственият сектор се е очертал като ясен лидер в частните 5G. В този сектор попадат 44% от публично обявените внедрявания. Следват ги вертикали като логистика, образование, транспорт, спорт, комунални услуги и минно дело.

Тенденцията предполага ясен прагматизъм относно начина, по който бизнесът възприема частните 5G: видно е, че организациите с най-големи проблеми в свързаността и най-големи възможности за интелигентни приложения естествено се очертават като фаворити в света на частните 5G мрежи.

Viavi отбеляза, че бизнесите в тези сектори често работят в предизвикателни среди, където високоскоростната свързаност може да не е даденост. Въпросните вертикали имат допирни точки със секторите, където приложенията за интернет на нещата (IoT) са се развили най-силно. Това на свой ред води до дискусии за интелигентни фабрики, интелигентни градове и т.н.

Тясната връзка между частните 5G и IoT очертава „новия реализъм сред телекомуникационните оператори“, а именно, че IoT е нова възможност за приходи, която е почти изцяло вертикално фокусирана.

Масов интерес към mmWave

Докладът показва още, че самостоятелните (SA) 5G набират скорост. Налице са 45 такива мрежи в 23 държави към януари 2023 г. Това контрастира с януари на предходната година, когато имаше само 24 мрежи в световен мащаб.

Проучването подчертава и разнообразния и масов интерес към mmWave по целия свят. Честотният спектър за 5G в mmWave обхвата, който обикновено се определя на 24 GHz и по-висок, привлече голям интерес в различни страни.

Тези, които направиха mmWave спектъра достъпен, са най-разнообразни от гледна точка на брой на населението, икономика и ниво на технологичен напредък. Няколко от най-големите мобилни пазари в света, включително Китай, Индия и САЩ, направиха mmWave достъпен, както и тези с малко население като Сейшелите и Гуам.

„Завършване на гимназия“

„2022 г. беше „годината на завършване на гимназия“ за технологията 5G“, коментира Самех Ямани, технически директор във Viavi Solutions. „На техническо ниво, където е налице почти удвояване на самостоятелните 5G мрежи, възможностите на 5G се разшириха значително и сега можем да очакваме от операторите по-сложни мрежови и бизнес- възможности. През следващата година основен фокус ще бъде качеството на мрежата и по-нататъшното развитие на Open RAN технологиите“.

Коментар